Yerba Maté - bylinný nápoj so zázračnými účinkami
Účinky
Pestuje sa hlavne na území Argentíny, Brazílie, Čile, Uruguaja a Paraguaja.
Čaj Maté je známe predovšetkým svojimi výraznými povzbujícími účinkami. Obsahuje alkaloid kofeín (v súvislosti s maté sa označuje ako mateín), minerálne látky (horčík, vápnik, draslík, železo, křemínik, fosfor, a i.), Vitamíny A, B, C, E, betakarotén a antioxidanty. Maté podporuje normálnu funkciu obličiek, zlepšuje látkovú výmenu, normalizuje hladinu cukru v krvi a posilňuje imunitný systém. Obyvatelia Južnej Ameriky tiež nápojmi maté tlmia pocit hladu, čo im pomáha prežiť v časoch núdze. V dnešnej dobe sa táto vlastnosť využíva pri rôznych redukčných diétach.
Pitie čaju
Maté by sa malo podľa tradičného spôsobu podávať v nádobe z vydlabané tekvice s úzkym hrdlom, ktoré sa hovorí buď maté alebo kalabasa. Nápoj sa usŕkne bambusovým slamkou alebo kovovou slamkou - Bombilla, ktorá je na dolnom konci prederavená a funguje tak ako slamka a sitko zároveň. Juhoameričania pijú maté s limonádou, džúsom alebo napríklad pražené. Maté popíjajú v ktorúkoľvek dennú alebo večerné dobu. Kalabasa pre osobné použitie je relatívne malá, približne o obsahu 1 - 2 dl. Väčšie kalabasy sú vhodné pre skupinové pitie. Toto je dané predovšetkým vysokým obsahom kofeínu v nápoji.
Príprava maté
Kalabasa sa naplní sypkým maté asi do polovice, prípadne do troch štvrtín. Potom sa otvor nádoby zakryje rukou, prevráti sa a pretrepe sa. Na dlani vám priľne časť prachovej zložky maté (ak vám maté prach vadí pri pití, možno kúpiť prosím maté bez prachovej zložky, niekto naopak maté prach schválne pridáva). Toto môžete urobiť niekoľkokrát a na záver obrátite kalabasu na stranu, tak aby sa maté zhromaždilo na jednej strane nádoby. Následne nádobu postavíte a maté by malo vytvoriť kopček, zvažujúca sa od vrcholu nádoby na jednej strane až na dno. V túto chvíľu sa maté zaleje trochou studenej vody. Tým zaistíte, že maté po zaliatí horúcou vodou "nespálite". Po niekoľkých minútach do kalabasy zasuniete bombillu tak, že ju zastrčíte do svahu, ktorý tvorí maté, a od tej chvíle už ju nevyťahujú. Potom sa všetko zaleje horúcou, ale nie vriacou vodou (cca 80 ° C) tak, aby sa nezboril zväzok a nad hladinou ostal malý ostrovček suchého maté. Maté sa neslívá a lístky sa ponechávajú v nádobe po celú dobu pitia (z toho dôvodu sa používa pre pitie bombilla). Ortodoxná priaznivci pijú maté bez príchuti, ale možno ho ochutiť cukrom, sirupom, medom alebo citrónom.
Zaujímavosť
Maté je v Argentíne najobľúbenejší nápoj, ale trošku sa za to hanbí. Yerba Mate je tu bežne rastúci ker a maté je považované za najobyčajnejšie pitie. V skutočnosti ho pijú úplne všetci. V lepšej reštaurácii ho na nápojovom lístku nenájdete, ponúkať maté by bola hanba. Ale na druhú stranu každá, aj tá najdrahšia reštaurácia, ponúka horúcu vodu a Argentínčania si so sebou všade nosí plechovú cestovnej verzii kalabasy.