Turecká káva
Arabský rituál pitia kávy
U nás je známy predovšetkým taliansky "rituál" pitie kávy; starší a trochu zložitejšie je rituál arabský. Ponúknutú kávu prakticky nemožno odmietnuť. Kávu zvyčajne roznáša človek, ktorý je obdobou "nášho" čašníka, má tácka a na ňom šálky. Ponúkne kávu, tú hosť vypije a ak chce ďalšie, položí šálku na tácku dňom nadol, teda do štandardnej pozície. Ak však už ďalší kávu nechce, položí šálku dnom hore alebo na stranu. To je často pre Európanov aj Američanov trochu problém, stavajú šálky dnom dole a "čašník" im s úsmevom nalieva ďalšie a ďalšie kávu.
Ako uvariť arabskú kávu
Arabská káva je všeobecne asi jedna z najsilnejších čo sa obsahu kofeínu týka. Hoci je silnejší, je jej chuť kultivovanejší ako u "českého turka".
Do Džezva nasypeme veľmi jemne zomletá kávu a cukor a všetko zalejeme studenou alebo maximálne vlažnou vodou. Džezva postavíme na platničku. Akonáhle obsah vzkypí, Džezva odstavíme a počkáme, až sa obsah upokojí. Potom jej postavíme späť na platničku a opäť necháme kávu vzkypieť. Celý proces zopakujeme ešte dvakrát (takže káva prejde týmto procesom celkovo trikrát).
Pravá arabská káva je vo väčšine prípadov pripravovaná s cukrom a korením. Používa sa škorica, vanilka a kardamóm. Káva bez týchto uvedených ingrediencií, vrátane cukru, sa pije len pri smútočných hostinách.
Do Džezva dáme kávu s korením a cukor v pomere cca 3:1, zalejeme studenou vodou (len vo výnimočných prípadoch mierne predhriatu), postavíme na tepelný zdroj a čakáme kedy káva prvýkrát vzkypí. Keď obsah vďaka pomalému ohrevu uzavrie zúženú časť, dochádza k najdôležitejšie fáze prípravy, pomalé preparovanie. Akonáhle káva vzkypí tak, že už by z Džezva pretiekla, odstavíme ju na asi pol minúty a celý proces opakujme podľa chuti a potreby. V žiadnom prípade nápoj nedovedieme k varu, káva pripravená touto cestou zďaleka nedosahuje chuťových kvalít, ktoré sebou už ako surovina nesie. S vriacou vodou sa pripravuje iba a výlučne, pravý český turek.
Vďaka veľmi jemnému mletie, ktoré je pre tento spôsob prípravy kávy nutné, sa drží usadenina na dne Džezva, takže nie je potrebné kávu filtrovať a môžeme ju pohodlne servírovať priamo do šálok bez plávajúcich zrniek na hladine. Nápoj je vďaka tejto príprave tiež výdatnejšie a podáva sa bez mlieka, len sa pohárom vody.