Bazalka vňať
Kvalitná Bazalka nať má silnú aromatickú chuť aj vôňu. Používa sa predovšetkým do čerstvých šalátov, na paradajky a mozzarellu, do polievok, na pizzu, cestoviny, a ako súčasť pesto omáčky. Nenahraditeľná súčasť modernej kuchyne.
Kombinácia nenájdená.
Varenie a zaujímavosti s kvalitným korením Bazalka:
Bazalka sa používa v rôznych kultúrach po stovky rokov. Má veľa spôsobov použitia, okrem varenia.
Pochádza z tropických oblastí. U nás sa pestuje ako jednoletka vo viacerých odrodách.
Odrody sa líšia veľkosťou, farbou listov i vôňou a chuťou. Účinky a použitie sú takmer rovnaké.
V Indii je bazalka považovaná za posvätnú bylinku. Pomáha dušu v jej putovaní do raja. Gréci a Rimania používali vonné oleje z bazalky ako afrodiziakum.
Vonkajšie použitie: Pri kúpeľoch, obkladoch, kloktaní, bodnutí hmyzom, inhalácii
Využitie v kuchyni: V mäsových, zeleninových alebo hubových jedlách, cestovinách. Dodáva originálnu chuť omeletám, šalátom i pokrmom z paradajok alebo rýb.
Bazalkový čaj Pijeme 2x denne po malých dúškoch.
Bazalkový olej potrebovať Lístky zo zväzku bazalky natrhané nahrubo a 1 liter olivového oleja.
postup V trecej miske lístky rozdrvíme a prilejeme postupne olej. Preložíme do vymytej, uzatvárateľnej fľaše a dolejeme zvyšným olejom. Môžeme aj prisoliť. Necháme stáť dva týždne, občas pretrepeme.
Používame na dochutenie jedla - zeleninových šalátov, cestovín.
Vhodné aj na masáže na uvoľnenie svalov.
Bazalkové pesto
potrebovať 3 hrste bazalkových lístkov, 50 ml kvalitného olivového oleja, pol lyžičky soli, 3 strúčiky cesnaku, 50 g píniových orieškov (kešu alebo vlašských orechov optimálne nepražených a nesolených), 4 lyžice nastrúhaného syra. postup Bazalku v trecej miske rozotrieme so soľou na hladkú pastu, hrubozrnná soľ pomáha pri trení. Postupne do kašičky prilejeme olej, potom pridáme cesnak, oriešky a syr. Stále trieme na hladkú hmotu. Môžeme dochutiť soľou a peperom.
použiť Omáčka na cestoviny. Na čerstvú bielu bagetu na raňajky.