TIP na darček - Kvitnúci čaj
Dalo by sa povedať, že hľadiska histórie čaju je kvitnúce čaj novinkou. Na slovenský trh sa dostal nedávno a do povedomia (nielen) čajomilů sa pravdepodobne ešte nestačil úplne zapísať. Určite nie je prekvapením, že sa do sveta tento "čajový zázrak" dostal z Číny, ktorá je tradíciou kvalitného čaju preslávená. Kedy presne sa tu začali kvitnúce čaje vyrábať nie je celkom jasné. Najčastejšie sa za obdobie zrodu tohto produktu uvádza polovica minulého storočia, avšak je možné, že sa vyrábal už oveľa skôr.
TIP na darček:
Darčekové balenie kvitnúcich čajov
Výroba:
Ako by mohol názov naznačovať, nejedná sa o kvet čajovníka, ale o umelo vytvorený efekt kvitnutia čajových lístkov. Na výrobu sa starostlivo vyberajú mladé kvalitné listy, väčšinou bieleho alebo zeleného čaje - najčastejšie sa používa čaj z provincie Yunnan. Tie sa potom u listovej stopky ručne zväzujú bavlneným povrázkom a vytvorí sa z nich guľôčka. Na docielenie efektu kvitnutia sa doprostred medzi lístky čajovníka priviaže kvet nejakej rastliny - najčastejšie to býva jazmín, chryzantémy, ľalie, ibištek alebo vonokvětka. Kvety, ktoré sú taktiež starostlivo vyberané, slúžia nielen k už spomínanému kvitnúcemu efektu, ale tiež dodávajú čaju jemnú vôňu, bez toho, aby výrazne ovplyvnili jeho chuť. Zviazané ingrediencie sa nakoniec usuší, čím vytvorí nevzhľadnú guličku.
Čajový kvet:
Po zaliatí sa pôsobením vody začne gulička z čajových lístkov pomaly rozvíjať. Doba rozvíjanie sa väčšinou pohybuje od jednej do desať minút. Každý kvet vytvára jedinečnú podívanou. Je to dané tým, že každá rastlina má iný tvar, farbu, veľkosť ..., ale tiež je to vďaka starostlivej ručnú prácu - kvety sú zväzované tak, aby bolo docielené rôznych zaujímavých kreácií. Podľa vzhľadu a farby výsledného čajového kvetu potom čaju dostávajú svoje názvy, napríklad Slnečný lúč, Srdce k srdcu, Kráska v ružovom ...
Druhy kvitnúcich čajov:
- Cisárska ľalia
- Tri chryzantémy
- Slnečný lúč
- Srdce k srdcu
- Kráska v ružovom
- Nechtík
- Litchee
- Lilly Fairy
- Krása orientu
Príprava:
Pre docielenie správneho efektu je najlepší čaj zalievať v pohári alebo v sklenenej kanvici, aby sme mohli pozorovať rozvíjanie kvetu. Pokiaľ ide o prípravu, je nutné vždy sa riadiť inštrukciami, aby mal čaj správnu chuť. Pri každom druhu je samozrejme príprava trochu iná, ale všeobecne by sme mohli uviesť, že keďže ide napospol o listy zeleného alebo bieleho čaju, nemali by sa zalievať vriacou vodou - ideálna teplota je okolo 70-80 stupňov. U zelených čajov je nutné neprekročiť odporúčanú dobu lúhovania, aby neztrpknul. Biely čaj už toľko náročný nie je a je možné ho nechať lúhovať dlhšie, vďaka čomu je možné vychutnať si v plnej miere rozvinutie kvetu, ktoré niektorých prípadoch trvá aj dlhšie ako päť minút. Pretože sú kvety vyrábané z veľmi kvalitných čajových lístkov, môžeme ich zaliať viackrát po sebe, bez toho, aby čaj stratil na kvalite.
Zaregistrujte sa
a získajte množstvo výhod.