Rooibos - Výrobný proces
Výsadba
V neskorých letných mesiacoch februári a marci sú malé semená zasadené v dobre pripravenej pôde. Pre zaistenie maximálneho klíčenia je použité dôkladné máčanie. Po štyroch až šiestich dňoch sú dve maternice semena nad zemou, neskôr sa premenia na ihlicovité listy. Počas chladnejších zimných mesiacov jún až august (po prvých dažďových zrážkach) sa sadenice, ktoré už dosiahli výšku 10 až 20 cm, premenia na plantážach do úhľadných radov.
Počas kultivácie sa pesticídy nepoužívajú. Určité percento z celkovej produkcie Rooibos je organicky pestované pod vedením medzinárodne uznávanej certifikačnej spoločnosti Ecocert organic.
Úroda a fermentácia
Po 18 mesiacoch sa na plantážach kríky prvýkrát prerezávajú a potom sa zberajú. Každoročné rezanie vetiev sa vykonáva 50 cm nad zemou. Tieto rezne sú úhľadne zviazané do snopov a prevezené na spracovanie. Snopy sú vkladané do špeciálnych rezacích strojov, ktoré sa prelínajú do rovnakej dĺžky na finálny produkt.
Rooibos potom prechádza dôležitým chemickým procesom fermentácie. Po riadnom vetraní a zalievaní sa Rooibos ponechá v nízkych hromadách kvasiť. Proces enzymatickej oxidácie, pri ktorom produkt zmení farbu zo zelenej na charakteristickú jantárovú farbu a rozvíja výraznú chuť a sladkú arómu Rooibos.
Po fermentácii je Rooibos riedko rozptýlený do veľkej sušiarne a sušený na horúcom africkom slnku a potom zbieraný pomocou špeciálnych strojov.
Triedenie a balenie
Rooibos, je odstupňovaný podľa dĺžky, farby, chuti a vône. To zaručuje jednotný štandard vysokej kvality všetkých stupňov vhodných pre všetky typy balenia. Konečný produkt je potvrdený ako hygienický, bezpečný s vynikajúcou kvalitou Rooibos.
Rooibos sa v konečnej fáze váži na elektronických váhach a je balený do papierových vriec, vakov alebo vákuových boxov, ktoré sú potom automaticky na paletách so stretch fóliou, pripravené na expedíciu k zákazníkom po celom svete.