Pu-Erh Xian Hong Yin 2008 - 357g - čierny čaj
Luxusný čierny sypaný čaj, prezývaný ako "Kráľ čaju Pu-Erh", veľmi vzácna a takmer nedostupná špecialita, slávnej čínskej provincie Yunnan. Čaj pestovaný zo starovekých čajovníkov, 100-300 rokov starých. Jedinečná, jemná, zemitá, sladová chuť bez zvieravosti.
Kombinácia nenájdená.
O čiernom čaji Pu-Erh Xian Hong Yin 2008:
Pôvod čajovníka – Pu-Erh Xian Hong Yin je čierny čaj, tradične pestovaný v slávnej čínskej provincii Yunnan. Čajová provincia Yunnan je miestom, kde sa pred 5000 rokmi zrodil čaj a zostáva jednou z najdôležitejších a najslávnejších čínskych provincií. Tiež je to domovom pre jedny z najstarších stromov na svete, niektoré majú aj cez 3000 rokov.
Prostredie, terén a klíma v čínskej provincii Yunnan sú veľmi zvláštne a jedinečné. Provinciu charakterizujú vysoké, strmé hory, bujné lesy a hmla, pod ktorou je všetko zahalené. Sú tu mierne až subtropické teploty, vysoká vlhkosť a vysoko organická pôda, čo je pre rast a kvalitu čajovníkov veľmi prívetivé. Provincia Yunnan je rodisko najlepších čajovníkov Pu-Erh.
Pu-Erh pochádza z veľmi starých čajovníkov, ktoré dosahujú výšku cez 30 m. V doslovnom preklade znie ich názov "divoké staré stromy", sú staré 800 rokov a charakterizujú ich veľké listy. Rastú v povodí Yunnanskej rieky Lancang, na horských výšinách vo výške 1600-2800 m, kde sú extrémne podmienky, redšia pôda i ovzdušie, čo uvádza čajovníky do stresového stavu, kedy stláčajú viac živín a delikátnej chuti do svojich čajových lístkov.
Spracovanie čajových lístkov:
Výroba čaju Pu-Erh je veľmi komplexná a jedinečná. Ide o tradičný spôsob spracovania, zložený z niekoľkých krokov.
Zber - Prvým krokom je trhanie čajových lístkov. Ide o veľmi precízny proces. S čajovými lístkami sa musí manipulovať veľmi nežne, aby nedošlo k otlakom a oxidácii. Zber čajových lístkov Pu-Erh sa koná trikrát do roka a to pol hodiny po východe slnka.
Sušenie - Natrhané čajové lístky sa potom nechajú usušiť na sušiacich stoloch, pokiaľ čajové lístky obsahujú viac vody, než je nutné. Potom sa smaží na panvici špeciálnym spôsobom Sha Qing. To spôsobí, že sa čajové lístky nebudú kaziť a zastavia aktivitu Enzýmov.
Rolovanie, tvarovanie, trenie - Usušené čajové lístky sa drhnú na porušenie štruktúry lístkov. Tento proces pomáha oxidácii. Potom sa lístky zrolujú a natvarujú do vlákien. V ďalšom kroku sa vlákna nadrtia (pre vytvorenie intenzívnejšej chuti a zaistenie správneho starnutia). Po nadrvení sa nechajú lístky usušiť na slnku, nie však na horúcom vzduchu, aby došlo k drobnej oxidácii a fermentácii.
Lisovanie - Mao Cha (čaj po minulom procese, znamená "neúplný čaj") sa nechá spariť, aby čajové lístky zmäkli a boli lepkavé pre lis. Potom sa čaj zlisuje pomocou hydraulického lisu a kameňa do rôznych tvarov, nechá sa usušiť po dobu niekoľkých týždňov až mesiacov a je zabalený.
Fermentácia – Pu-Erh je veľmi jedinečným čajom. Je známe, že pojem "fermentácia" je u čajov len zlým označením oxidácie. Avšak Pu-Ehr je zanechaný pôsobením Enzýmov, plesniam, baktériám a kvasiniek, čo znamená, že je fermentovaný aj oxidovaný.
Pu-Ehr je kvalitnejší a cennejší s vyšším vekom.
Chuť čierneho čaju Pu-Erh Xian Hong Yin 2008:
Farba: Tmavá, čierna
Aróma: Intenzívna, drevitá, zemitá
Chuť: Jemná. zemitá, sladová
Zloženie: Pu-Erh 100%.
Príprava čierneho čaju Pu-Erh Xian Hong Yin 2008:
Vodou o teplote 95-100 ° C zalejeme čaj v pomere 2-3 dl vody na 2 čajové lyžičky. Lúhujte 3-4 minúty, potom preceďte. Môžete pripraviť 3-5 nálevov.
Ochutnajte aj naše ďalšie čierne čaje!