Gruzínsko - čierny čaj
Veľmi vzácny a luxusný čierny sypaný čaj, pestovaný v zvláštnej oblasti Gruzínska, kde sú čaje pestované divoko a sú spracovávané iba v 19 čajových závodoch jednej rodinnej firmy. Tento ručne vyrábaný čaj má kvalitu niektorých najlepších čajov na svete. Je často nazývaný ako "Wild Tree Tea" (divoký čaj), má veľmi jemnú chuť, takmer bez horkosti.
Kombinácia nenájdená.
O čiernom čaji Gruzínsko
pôvod čajovníka
Gruzínsko je čierny sypaný čaj pestovaný v dnes vzácnej oblasti Gruzínska. Pestovanie čaju v tejto oblasti začalo, keď Miha Eristavi, princ Gruzínska, na začiatku 19. storočia cestoval po Číne. Čínsky čaj mu zachutnal natoľko, že sa mu podarilo ukradnúť pár semien čajovníkov, ktoré potom zasadil v Gruzínsku. Čaj z týchto čajovníkov bol tak výnimočný, že roku 1864 dostal ocenenie na ruskej medzinárodnej výstave v Petrohrade a roku 1899 zlatú medailu na svetovej výstave v Paríži. Bohužiaľ v roku 1991 po rozpade ZSSR nastal v Gruzínsku hospodársky chaos a tým čajová produkcia veľmi utrpela, takmer upadla. Však v roku 2000 sa snažili podnikateľov túto produkciu obnoviť av dnešnej dobe už sú takmer na vtedajšej úrovni. V roku 2016 dostali niekoľko celosvetových ocenení na Tea Masters Cup International v Soule za najlepšiu arómu, jedinečnú chuť a najlepšiu dochuť. Dnes sa v Gruzínsku vypestuje iba 4000 ton čaju, 10% vypijú v Gruzínsku, zvyšných 90% sa vyváža do sveta.
Chuť čierneho čaju Gruzínsko
Farba: Tmavšia, hnedo-oranžová
Aróma: Jemné, dymové, tóny trávy
Chuť: Jemná, hladká, vyvážená, sladová, ľahko pikantná, lesné plody, javor, borovica, slad, hrozienka, med, kakao, karamel, jablká, gaštan a korenie.
Zloženie: Gruzínsko čierny čaj 100%
Príprava čierneho čaju Gruzínsko
Vodou o teplote 95-100 ° C zalejeme čaj v pomere 300ml vody na 5g (5 čajových lyžičiek). Lúhujte 3-4 minúty, potom preceďte. Každý ďalší nálev lúhujte o minútu dlhšie. Možno pripraviť viac nálevov.
Ochutnajte aj naše ďalšie čierne čaje.