Kalabasa tekvica - 150-200ml
Prírodné dlabaná tekvica pre prípravu tradičného nápoja maté.
Kombinácia nenájdená.
Tradičný spôsob prípravy maté
Do kalabasy nasypeme maté, zakryjeme dlaňou, otočíme do horizontálnej polohy a jemne zatrasieme. Potom vrátime kalabasu do pôvodnej polohy, a to tak, aby maté zostalo pod uhlom okolo 45 °. Do voľného priestoru postavíme bombillu. Maté potom zalejeme teplou vodou (50 ° C) a necháme vsiaknuť. Horúcu vodu s teplotou 70 až 80 ° C následne nalejeme do miesta, kam sme predtým umiestnili bombillu. Z jednej dávky môžeme pripraviť viac nálevov.
Príprava kalabasy
Táto príprava sa nazýva currado a ide o obrad v pravom slova zmysle. Kalabasa sa najprv z troch štvrtín naplní suchým maté, ktoré sa následne zaleje vodou s teplotou 70 až 80 ° C. Vodu nalejeme až po okraj kalabasy a necháme 24 hodín stáť. Potom vyberieme vylúhované maté z kalabasy a jej vnútro dôkladne umyjeme. Zvyšky opatrne vydlabeme kávovú lyžičkou a kalabasu opäť naplníme čerstvým maté, ktoré následne zalejeme vodou s teplotou 70 až 80 ° C. Naplnenú tekvica odstavíme na ďalších 24 hodín, aby nasala príjemnú arómu. Nasledujúci deň dôkladne vyprázdnime a vymyjeme. Kalabasa je teraz pripravená na užívanie.
Údržba kalabasy
Ak chcete tak zamedziť presakovanie maté, potom ho v kalabasu nenechajte zbytočne dlho stáť. Takisto dbajte na to, aby ste lístky maté nezalévali väčším množstvom vody, než je potrebné. Údržbu rozhodne nezanedbávajte, aby nedošlo k uchyteniu plesne v kalabasu.