Japonský zelený čaj Matcha - čaj s tisícročnou tradíciou
Zelený čaj Matcha pochádza z Japonska, kde má viac ako tisícročnú tradíciu. Vyrába sa z rastliny Camellia sinensis, známy ako čajovník čínsky. Kríky sú 10-20 dní pred zberom zakryté špeciálnymi plachtami a počas tejto doby rastú v deväťdesiatpercentnom tieni. Ide o tienenie - zvláštnu pestovateľskú technológiu na vybraných vysokohorských plantážach. Nedostatok svetla spôsobí zvýšený podiel katechínov, kofeínu, theanínov, amynokyselín a listových farbív.
Obsahuje výrazne viac kofeínu ako zelený čaj. Matcha Tea obsahuje 80mg kofeínu na šálku. Zelený čaj iba 35mg kofeínu na šálku.
Farba listu získa tmavšiu farbu a stáva sa tenším a väčším a znateľne sa tiež mení chuť nálevu a chemická zmena v liste. Zbierajú sa iba 2 lístky na konci výhonku, takže ide o najmladšiu časť rastliny a to iba raz ročne. Jedná sa o najaromatickejší zelený čaj s jasne zelenou farbou.
Naše nabídka čajů Matcha tej najvyššej kvality a výnimočné chuti
Pri výrobe nedochádza k fermentácii, nepridávajú sa žiadne prísady, farbivá ani iné konzervačné látky. Matcha je jemný prášok, produkt sa pred finálnym umletím nazýva Tencha.
Tencha (=> Maccha)
Lístky Tencha sa ihneď po zbere preparujú a hneď potom sa bez akéhokoľvek rolovania či tvarovania sušia. Po vytriedení stopiek, listových zlomkov a čajového prachu sa tieto lístky nalámu na menšie čiastočky a následne melú na jemný prach púdrovitého charakteru. Takto vzniknutý čajový púder je celosvetovo preslávený ako Maccha, čaj ktorý je podávaný pri japonskom čajovom obrade chado. Pri tomto obrade sa vlastne podávajú dva druhy čaju Maccha, tzv. Maccha-usucha a Maccha-koicha, ktoré sa okrem spôsobu prípravy líšia aj starobou čajovníkov z ktorých pochádzajú lístky použité na ich výrobu.
Druhy čaju Matcha:
Maccha-usucha (niekedy označovaná ako "riedky čaj") pochádza z mladších kríkov, pri obrade sa podáva každému hosťovi zvláštne "porcie" a množstvo čaju použité na jeho prípravu umožňuje vyšľahať za pomoci bambusovej metličky nápoj s bohatou penou. Všetky čaje predávané v čajových obchodoch a čajovniach a označené ako Maccha sú určené na prípravu Maccha-usucha.
Maccha-koicha (známy tiež ako tzv. "hustý čaj") pochádza naopak z kríkov starších, všetci hostia obradu zdieľajú jednu spoločnú misku tohto nápoja, ktorý má vzhľadom na množstvo pri príprave použitého čajového prášku hustú až kašovitú konzistenciu.
Chuť zeleného čaju Matcha:
Od čaju Maccha možno očakávať vždy veľmi silnú, hlbokú a hutnú pritom však vyrovnanú a lahodnú chuť, ktorá býva často charakterizovaná ako decentne trpkatá a sladkastá zároveň. V náleve by mal byť vždy zachovaný charakter tienených čajov, veľmi žiaduca je olejnatá a trávová chuť a tiež „čajová ušľachtilosť“. Farba nálevu aj čajového prášku je jasne svetlo zelená, vôňa silne trávová, výrazná a príjemná. V tejto súvislosti treba upozorniť na lacnejšie triedy tohto čaju, ktoré sa vyrábajú skôr ako korenie a dochucovadlo hojne používané najmä v cukrárstve a pekárstve. Od takého Maccha nemožno očakávať viac, než nálev podpriemernej a nie príliš dobrej chuti a podávať takýto Maccha pri čajovej ceremónii je úplne nemysliteľné.
Štúdie odhalili veľké množstvo zdravotných benefitov spojených s čajom Matcha:
- vysoký podiel antioxidantov
- zvyšuje výkonosť mozgu, zlepšuje pamäť
- prostriedok na podporu normálneho chudnutia, zvyšuje spaľovanie tukov
- pomáha vylučovať vodu z tela
- dodáva energiu
- má upokojujúce účinky
- je bohatým zdrojom vitamínov A a C, železa, bielkovín, flavonoidov a polyfenolov