Darjeeling - Indický čajový poklad z Himaláje
Oblasť Dardželing:
Ukryté v podhorí zasneženého Himaláje na severovýchode Indie leží horské stredisko Dardželing. Nachádza sa vo výške 1830 m n. M. A honosí sa úchvatnou krajinou s viac ako 49 421 akre porastenými čajovníkom. Ak je jasno, môžete v diaľke zahliadnuť aj Mount Everest.
Čaje Darjeeling:
Vynikajúci Darjeeling platia za "šampanské" medzi čajmi. Ich nevtieravú, muškátovou chuť a nádhernú vôňu má na svedomí jedinečná kombinácia chladného, hmlistého podnebie, nadmorskej výšky, zrážok, terénu a kvality pôdy a ovzdušia.
Väčšina tunajších čajovníkových kríkov sa pestuje z čínskych semien, čínskych hybridov alebo krížených ásámských kríkov. Čínský čajovník je odolnejší voči chladu a rastie na vyššie položených plantážach severnej časti Dardželing. Niektorým kríkom sa darí aj na svahoch ležiacich vo výške nad 1830 m n. M. Množstvo zrážok v nižších polohách na juhu zase vyhovuje čajovníka ásámskému. Sto dve dárdžilingské záhrady produkujú približne 16 534 tony čaju ročne. Zberačky (výhradne ženy) začínajú otrhávať lístky skoro ráno a niekedy sa musí šplhať po terasovitých úbočiach stúpajúcich nahor v uhle 45 °.
Vplyvom podnebie a vysokých nadmorských výšok kríky nerastú po celý rok.
Lístky čaju sa zbierajú od apríla do októbra, kedy nastáva doba vegetačného pokoja. Nové letorasty začínajú vyrážať opäť v marci po prvých jarných dažďoch. Druhý zber prebieha v máji a júni. Čaj vyrobený v tomto období obsahuje mnoho vlhkosti a má štandardnú kvalitu. Lístky sa spracovávajú ortodoxnej technológií, sú hnedasté až čierne, dobre zvinuté, sa veľa zlatistého Tips.
Darjeeling Green FTGFOP1 organic - zelený čaj
Darjeeling z prvého zberu:
Prvé nové letorasty - tzv. Fleše - sa zberajú v apríli. Z nich zhotovené špeciálne mladé čaje sú veľmi žiadané a na svetových burzách sa predávajú za horibilné sumy. Zámožní indickí nákupcovia o ne bojujú so zahraničnými makléri. Jedny z najlepších Darjeeling mieri do Ruska a Nemecka, kde si ich znalci vysoko cení už od 60. rokov. Systém ich uvedenia na trh a vývozu sa podobá marketingovým ťahom výrobcov Beaujolais Nouveau. Nová dodávka dychtivo očakávané úrody sa posiela letecky do spotrebiteľských štátov dva až štyri týždne po spracovaní a ponúka na zvláštnych degustáciách a popoludňajších čajových posedeniach, ktoré priťahujú pozornosť širokej verejnosti.
Darjeeling z "medziobdobí":
Dajeelingy "In-Between" sa zbierajú v apríli a máji a v ich chuti sa snúbi sviežosť a trpkosť mladých lístkov z prvého zberu sa zakulacenější vyzretosťou listov z druhej úrody na začiatku leta. Tieto čaje nie sú všade k dostaniu, ale stojí za to ich vyskúšať. Pijú sa bez mlieka.
Darjeeling z druhej úrody
Druhá úroda prebieha v máji a júni a poskytuje čaju výbornej kvality. Mnohí tvrdia, že sú lepšie ako listy z prvej úrody a vôbec najlepšie, ktoré Dardželing produkuje. Tieto čaje vynikajúce zakulacenější, ovocnejšia, vyzretejší a menej zvieravú chuťou ako tie z prvej úrody. Lístky majú tmavšie hnedú farbu a zahŕňajú mnoho striebristého Tips.
Darjeeling z jesennej úrody
Darjeeling "Autumnal" sa zbiera po období dažďov v októbri a novembri. Spracováva sa na veľmi kvalitné tmavo hnedé lístky. Nálev sa vyznačuje medenú farbou, oveľa tmavšie než predchádzajúce typy.
Darjeeling zmes
Miešaním listov z rôznych zberov a dárdžilingských záhrad vzniká čaj jedinečnej chuti, úžasného arómu a vysokej kvality, ktorej sa táto oblasť preslávila.
Zelený Darjeeling
Hoci sa Dardželing produkuje hlavne čierny čaj, vzhľadom ku stúpajúcemu záujmu o liečivé účinky zeleného čaju možno predpokladať rast dopytu po kvalitných nefermentovaných čajoch. Dardželing je dnes už jednou z mnohých indických čajových oblastí, kde sa vyrába zelený čaj.