Stévia list
Prírodné sladidlo vhodné aj pre diabetikov. Pomáha pri pálení záhy. Používa sa namiesto ústnej vody, dezinfikuje ústnu dutinu a chráni chrup pred zubným kazom.
Kombinácia nenájdená.
Viacročná bylina s drobnými nevýraznými kvetmi a množstvom podlhovastých vrúbkovaných lístkov, pôvodom z Brazílie a Paraguaja.
Miestne kmene využívali rastlinu na sladenie maté. Sladivosť 300 x vyššia ako u sacharózy.
Steviosid sa ľahko uvoľňuje vo vode a je stabilný aj pri vysokých teplotách ako v nápojoch, tak aj v jedle. Hodí sa na prípravu čajov, diétnych jedál, šalátov, džemov, zákuskov či múčnikov.
Použitie: Prírodné sladidlo vhodné aj pre diabetikov, nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Pomáha pri pálení záhy. Výborná dezinfekcia pri ústnej hygiene, chráni zuby pred zubnými kazmi. Pôsobí tiež močopudne.
TIP: Pri príprave čaju pridajte k obľúbenému čaji alebo káve stévii, postačí na špičku lyžičky. Prelejte prevarenou vodou, teplota vody podľa druhu nápoja. Stévia má veľkú sladivosť, stačí teda naozaj málo.
Stevie možno zladiť aj byliny a bylinné čaje, účinok bylín sa nezníži ako u sladenie cukrom, naopak sa podporí.