Šípek šupky
Posilňuje organizmus pri záťaži, bohatý zdroj vitamínu C.
Kombinácia nenájdená.
Popis:
Až 3 m vysoký ker. Vetvy tŕnisté, silné.
Listy striedavé, eliptické až vajcovité, pílkovité, zašpicatené, nežláznaté.
Kvety stopkaté, ružové, zriedkavo biele.
Plody šípky 2 až 3 cm dlhé, sprvu oranžové, neskôr červené a mäkké.
výskyt:
Lesy a ich okraje, húštiny, medze, pozdĺž ciest, skaliská, pasienky, brehy, na pôdach suchých až vyprahnutých, stanovisko slnečné.
rozšírenie:
V SR hojne, všeobecne od nížin po nižšej horskej polohy (max. Asi 1000 m n.m.).
Celkovo rastie v takmer celej Európe, na juhu po severozápad Afriky, na východe po strednú Áziu, Malú Áziu, Kaukaz, Irak a Irán, druhotne rastie
aj v Severnej Amerike.
použitie:
Šípky sa zbierajú v čase zrelosti, tj. V septembri až októbri. Suší sa čo možno najrýchlejšie za teplôt 60 až 80 ° C.
Obsahujú najmä vitamín C. Ďalej karotenoidy, flavonoidy, vitamíny B1, B2, P a K, organické kyseliny (citrónová, jablčná, nikotínová), minerálne látky ai ..
Šípkový čaj sa užíva na celkové posilnenie organizmu. Pôsobí mierne močopudne.
Odporúčaná príprava:
Čaj pripravujeme iba z oplodia šíápků (šupiek). Varí asi 10 minút.
dávkovanie:
2 čajové lyžičky šípok na 250 ml vody.