Rozdelenie a príprava čajov

Biely čaj

dávkovanie: 7g čaju (tj. u čistých čajov podľa veľkosti listov, zhruba 3 -4 čajové lyžičky, u čajov ochutených 1 čajová lyžička na 2 -3 dl vody)
teplota vody: prevariť, nechať odstáť asi 3 -4 minúty, až voda schládne na 70 ° C, zaliať
doba lúhovania: 1 -2 minúty
počet nálevov: u čistých čajov 3-4 nálevy, záleží na druhu čaju, pokiaľ ide o aromatizované čajov 2-3 nálevy z jednej dávky

Zelený čaj

dávkovanie: 7g čaju (tj. väčšinou jedna čajová lyžička na 2-3 dl vody, pri ľahších, tipsových čajov môžeme 1 lyžičku pridať)
teplota vody: prevariť, nechať odstáť asi 3-4 minúty, až voda schládne na 70 ° C, zaliať
doba lúhovania: 1-2 minúty
počet nálevov: u čistých čajov 3-4 nálevy, záleží na druhu čaju, pokiaľ ide o aromatizované čajov 2-3 nálevy z jednej dávky

Oolong - polofermentované čaj

dávkovanie: 7g čaju, tj. jedna čajová lyžička na 2-3 dl vody
teplota vody: prevariť, nechať odstáť asi 1 minútu, až voda schládne na 80-90 ° C, zaliať
doba lúhovania: 3-4 minúty
počet nálevov: 4-6 nálevov z jednej dávky, záleží na druhu čaju a spôsobu prípravy

Čierny čaj

dávkovanie: 7g čaju, tj. väčšinou jedna čajová lyžička na 2-3 dl vody
teplota vody: 100 ° C
doba lúhovania: 1-2 minúty
počet nálevov: u čistých čajov 2-4 nálevy, záleží na druhu čaju, pokiaľ ide o aromatizované čajov 2-3 nálevy z jednej dávky

Ovocný čaj

dávkovanie: 2 čajové lyžičky na 2-3 dl vody, na väčšie množstvo vody pridáme úmerne väčšie množstvo čaju (na 1 liter vody asi 1 polievkovú lyžicu)
teplota vody: 100 ° C
doba lúhovania: 5 minút u čajov ibiškových, 10-20 minút u čajov bezibiškových, kde sa nálev robí iba z ovocia a je potreba dlhšia doba lúhovania, aby nálev nebol mdlý
počet nálevov: 1 nálev, u bezibiškových čajov je možné ovocie po vylúhovanie zjesť

Rooibos

dávkovanie: 1 čajová lyžička na 2-3 dl vody, na väčšie množstvo vody pridáme úmerne väčšie množstvo čaju (na 1 liter vody asi 1 polievkovú lyžicu)
teplota vody: 95-100 ° C
doba lúhovania: 5 minút
počet nálevov: jeden (je možné čaj preliať aj druhýkrát, ale bez zdravotných účinkov, iba na pitie)

Byliny a bylinné zmesi

dávkovanie: 2-3 čajové lyžičky na 2-3 dl vody, na väčšie množstvo vody pridáme úmerne väčšie množstvo čaju (na 1 liter vody asi 1 polievkovú lyžicu)
teplota vody: 95-100 ° C
doba lúhovania: 5 minút, najlepšie prikryté
počet nálevov: jeden (je možné čaj preliať aj druhýkrát, ale bez zdravotných účinkov, len na pitie, pre uvoľnenie liečivých látok, ktoré byliny obsahujú, je potreba byliny spariť)