Rooibos a jeho história

Rooibos pochádza z oblasti Cederberg na Western Cape, ležiace 250km od Kapského mesta. Obľuba čaju Rooibos rastie nielen v tejto krajine ale najmä v zahraničí.

  • Z dávnych časov: Miestni ľudia z tejto oblasti ako prvý zistili, že ihlicovité listy z Aspalathus linearis urobia chutné, aromatické čaje. Listy a stonky boli jemne posekané a ponechané na hromadách kvasiť. Fermentované listy a tenké stonky sa rozprestreli a sušili na horúcom africkom slnku. Dnes je Rooibos spracovaný v podstate rovnakým spôsobom, ale samozrejme, že metódy sú teraz mechanizované a oveľa jemnejšie.
  • Okolo roku 1900: Priemysel Rooibosu bol na počiatku zahraničného obchodu.
  • 1904: Benjamin Ginsberg, ruský emigrant a priekopník v tejto oblasti, sa začal zaujímať o Rooibos a uvedomil si svoj marketingový potenciál. Začal obchodovať s miestnymi poľnohospodármi. Skutočnosť, že Ginsberg pochádzal z rodiny, ktorá bola v čajovom priemysle v Európe po stáročia, mu poskytla know-how a tento nový "horský čaj".
  • 1930: V roku 1930, Dr. P le Fras Nortier, miestny lekár a amatérsky botanik objavil tajomstvo klíčenie semien Rooibos. Spoločne s Olof Bergh, komerčné farmár, ktorý vyvinul nové pestovateľské metódy. Čoskoro sa pestovanie Rooibosu začalo v oveľa väčšom meradle pozdĺž svahov pohoria Cederberg.
  • 1954: Ministerstvo poľnohospodárstva začalo regulovať trh, stabilizáciu cien, a zlepšenie a štandardizovanie kvality. Začala nová éra pre priemysel Rooibos. Od tej doby, priemysel zaznamenal stabilný pokrok. Zdokonalenie výrobných metód a zvyšovanie distribúcie tak, aby jedinečný a dobrý čaj Rooibos bol konzumovaný ľuďmi po celom svete.
  • Využitie čaju Rooibos je možné na varenie ako prísada na výrobu dezertov, nápojov, kozmetických výrobkov.