Produkčné triedy čaju

Čierne čaje (v Číne podľa farby nálevu známe ako červené čaje)

Pre tieto čaje sa najčastejšie užíva označovanie kvality majúce svoj pôvod v koloniálnych časoch, keď drvivú väčšinu čajového trhu ovládalo Holandsko a Anglicko. Ide o skratku niekoľkých slov vyjadrujúcich veľkosť a vzhľad zozbieraných lístkov (a tipsov), každá kvalitatívna úroveň môže byť podľa veľkosti listu ešte vnútorne štruktúrovaná do troch podúrovní označených rímskymi číslicami I-III. Systém skratiek vyzerá nasledovne:

Listové triedy:

  • SFTGFOP (I-III) - specie Finest Tipp Golden Flowery Orange Pekoe (grade I-III)
  • FTGFOP (I-III) - Finest Tipp Golden Flowery Orange Pekoe (grade I-III)
  • TGFOP (I-III) - Tipp Golden Flowery Orange Pekoe (grade I-III)
  • TGFOP (I-III) - Golden Flowery Orange Pekoe (grade I-III)
  • TFOP (I-III) - Flowery Orange Pekoe (grade I-III)
  • OP (I-III) - Orange Pekoe (grade I-III)
  • P - Pekoe
  • PS - Pekoe Souchong
  • S - Souchong

Triedy čaju typu broken:

  • SFTGFBOP (I-III) - specie Finest Tipp Golden Flowery Broken Orange Pekoe (grade I-III)
  • FTGFBOP (I-III) - Finest Tipp Golden Flowery Broken Orange Pekoe (grade I-III)
  • TGFBOP (I-III) - Tipp Golden Flowery Broken Orange Pekoe (grade I-III)
  • GFBOP (I-III) - Golden Flowery Broken Orange Pekoe (grade I-III)
  • FBOP (I-III) - Flowery Broken Orange Pekoe (grade I-III)
  • BOP (I-III) - Broken Orange Pekoe (grade I-III)
  • BP - Broken Pekoe
  • BPS - Broken Pekoe Souchong

Triedy čaju typu fannings (drť, zvyčajne sa jedná o veľmi nekvalitný čaj, ale vzhľadom k obľube veľmi silných čajov plnej a výraznej chuti produkujú niektorí pestovatelia čaju fannings veľmi vysokej kvality) je značený slovom DUST.

Všeobecne platí, že čím viac písmen skratka obsahuje, tým je čaj kvalitnejší. Vždy je však potrebné mať na pamäti, že toto označenie hovorí o veľkosti a vzhľadu zberaného listu, nehovorí však nič o jeho spracovaní a teda ani o kvalite hotového čaju. Ide teda o označenie skôr orientačné. Klasifikácia výrobných druhov čaju nie je zďaleka jednotná. Čierne čaje (v Číne sú pomenované podľa farby nálevu, teda ako červené čaje) majú väčšinou vedľa názvu produkčnej oblasti ešte špecifikáciu kvality listovej triedy, u čínskych čajov je bežne naviac uvádzané aj číslo štandardu. Ani táto špecifikácia však nie je univerzálne. Kým v Číne je najvyššia listová trieda označená ako FOP, používa India delenie podrobnejšie a najvyššia trieda tam má označenia SFTGFOP (Super Fine Tipp Golden Flowery Orange Pekoe), v Indonézii OP s dodatkom sup., V Keni GFOP atď. U Ceylonskych čajov najvyššej kvality sa možno stretnúť okrem klasického FOP tiež s označením FBOPF, tj. Flowery Broken Orange Pekoe Fannings, často s prívlastkom Sp (ecial) či Ex (klusive). Ide o historicky tradičné značenie najvyššej listovej triedy ceylonských čiernych čajov. V niektorých prípadoch (najmä pri kvalitných tried čínskeho čaju ale aj inde), sa používa iba meno produkčnej oblasti a vlastný, špecifický druhový názov, prípadne s dodatkom finest.

Zelené a biele čaje

Pre značenie zelených čajov sa používa niekoľkých základných metodík. V Indii sa používa buď rovnakého systému ako pri čajov čiernych, alebo týchto špecifických značiek:

Listové triedy:

  • FYH - Fine Young Hyson
  • YH - Young Hyson

Čaje typu broken:

  • FH - Fine Hyson
  • H - Hyson
  • GP - Gun Powder

Čaje typu fannings:

  • SOUMEE

Čaje typu dust sú značené rovnako ako u čajov čiernych slovom DUST.

Pokiaľ sa týka čajov cejlonských, bývajú väčšinou značené len menom triedy (Gunpowder, Sencha, Silver Tips atp.), To isté platí o čajoch vietnamských. Čaje čínske bývajú označené taktiež menom triedy, to by však malo byť doplnené (pokiaľ sa nejedná o špeciálnu triedu, kde stačí len pomenovanie) číselným štandardom, ktorý je dobrým orientačným bodom, ak chceme skutočne spoľahlivo zistiť kvalitu čaju. Japonské zelené čaje sa hodnotia niekoľkými spôsobmi. Možno sa tiež stretnúť s tzv. Tasterským hodnotením, kedy sa kvalita čaju určuje z kvality nálevu tasterským spôsobom a čaj je hodnotený určitým počtom bodov, pričom spodná hranica je nula bodov, za prvotriedny je považovaný čaj, ktorého úroveň dosahuje sto a viac bodov, ty najlepšie čaju potom dosahujú úrovne tristo bodov. Štandardné čaju (Bancha, Hojicha, Kukicha) sú často rozdeľované len do troch kvalitatívnych úrovní značených písmenami A, B a C. Čaje vyššej kategórie môžu byť značené alfabetickým či číselným štandardom (Sencha KKH-2 atp.).

Polozelené čaje

Indické polozelené čaje sú značené menom plantáže a prídomkom oolong, vietnamskej oolongy sú značené buď slovným popisom alebo menom triedy (Vietnam Tie Guanyin). Čínske polozelené čaju bývajú obvykle označené menom čaju, ktoré býva doplnené číselným štandardom. U niektorých najvyšších tried týchto čajov môže byť kvalita vyjadrená slovne (Tie Guanyin Superior atp.). Na Taiwane sa pre vyznačenie kvality viac fermentovaných polozelených čajov využíva slovného popisu v anglickom (Choice, Choicest, Fancy), popr. čínskom (Bai Hao) jazyku, ktorý zvyčajne býva doplnený ešte číselným štandardom, čaje menej fermentované bývajú označené menom triedy a číselným štandardom.