Paprika údená sladká
Pridáva sa takmer do všetkých mäsových pokrmov, ako základ niektorých omáčok, do studenej kuchyne, na dofarbenie jedál, hodí sa do všetkých druhov gulášov, omáčok, syrov, slaného pečiva a údenín. Paprika údená sladká má výrazne korenenú a nasládnutú chuť, príjemnú arómu a nádhernú sýto červenú farbu. Výborná na kuracie mäso, ryby a na pizzu. V Španielsku sa pridáva do paelly a za studena je výborná na tvrdý syr. Veľmi dobre sa kombinuje s cesnakom.
Kombinácia nenájdená.
Varenie s korením Paprika údená sladká:
Papriku delíme podľa ostrosti do 4 skupín a to na sladkú, pálivú, lahôdkovú a gulášovú. Farbiaca schopnosť papriky sa udáva vo farebnej hodnote ASTA. Čím vyššie číslo, tým lepšia a intenzívnejšia farbivosť. Paprikou sa zlepšujú a zjemňujú všetky druhy mäsových a rybích jedál, hodia sa do všetkých druhov gulášov, omáčok, syrov, slaného pečiva a údenín. Paprika údená sladká má výrazne korenenú a nasládnutú chuť, príjemnú arómu a nádhernú sýto červenú farbu. Získava sa zo zrelých paprikových strukov, ktoré sa vysušia a pomelú.
V Európe sa paprika začala šíriť v 16. a 17. storočí. Paprika je národné korenie Maďarov a Španielov. Ovládla prakticky celý svet - pre Francúzov je to kayenský pepř, pre Latinskú Ameriku čiilli alebo čile, používa sa v Ázii, v Afrike, kde tvorí podstatnú zložku korenia "berbera". U nás bežná paprika sú rozomleté sušené plody druhu Capsicum annuum, čo je jednoročná rastlina, majúca svoj pôvod pravdepodobne v Južnej Amerike, odkiaľ prišla do celého sveta. Za najkvalitnejšiu sa považuje paprika španielska a maďarská.