
Čo je Kombucha?
Kombucha je ľahko perlivý fermentovaný „hubový nápoj“, ktorý je vytvorený z osladeného čierneho či zeleného čaju. Tento nápoj je konzumovaný predovšetkým pre jeho údajné pozitívne zdravotné účinky. Existuje už takmer 2000 rokov – najprv sa varil v Číne, kde sa stal nápojom cisárov. V Kórei sa používal na omladzujúce kozmetické procedúry. Ďalej sa rozšíril do Japonska a Ruska. V Európe sa stal populárnym na začiatku 20. storočia, v Spojených štátoch je na vzostupe vďaka jeho povesti zdravého čaju, čo dodáva energiu.
Z čoho sa Kombucha robí?
Základnými zložkami Kombuchy sú čierny čaj, kultúra z Kombuchy, voda a cukor (cukor však nie je do nápoja pridávaný ako dochucovadlo, ale ako nutný zdroj výživy pre jeho bakteriálnu zložku). Často sa do zmesi pridáva aj šťava, korenie, ovocie či iné dochucovadlá. Na fermentáciu je používaná symbiotická kultúra baktérií a kvasiniek (SCOBY). Zmes sa necháva fermentovať týždeň aj dlhšie. Vzhľadom na to, že Kombucha je vo svojom jadre fermentovaný čaj, je nevyhnutnou súčasťou procesu udržiavania prospešných baktérií, ktoré sa vytvárajú počas fermentácie, nažive.
Aké má Kombucha zdravotné účinky?
Veľa ľudí pije čaj Kombucha pre jeho údajné zdravotné účinky. Najznámejšie pozitívne účinky sú ohľadom trávenia, zbavovania tela toxínov a zvýšenia energie. Hovorí sa tiež, že posilňuje imunitný systém a pomáha schudnúť, odvrátiť vysoký krvný tlak a srdcové choroby. Doteraz však nie je veľa dôkazov na podporu týchto tvrdení.
Ako Kombucha chutí?
Keďže sa Kombucha robí z rôznych čajov a často býva zmesou rôznych typov ovocia, rastlín a štiav, nedá sa presne popísať chuť tohto nápoja. Avšak všeobecne je Kombucha sladkokyslá a aj keď nevyzerá veľmi lákavo – čo sa vzhľadu týka, chuť je veľmi svieža a lahodná.
Hlavné benefity užívania Kombuchy:
Zdroj probiotík: Zdravé črevo je základ ľudského zdravia. Probiotiká pomáhajú udržiavať správnu hladinu prirodzených baktérií v čreve.
Obsahuje antioxidanty: Antioxidandy pomáhajú chrániť telesne bunky pred oxidatívnym stresom. Ten je príčinou mnohých ochorení a poškodení tkanív.
Zdroj minerálov a vitamínov: Kombucha tiež obsahuje minerály a vitamíny, napr. vitamín C, vitamíny B (B1, B6, B12).
Vďaka tomu môže kombucha posilňovať imunitný systém.
Je pre vás Kombucha vhodná?
Aj napriek obsahu všetkých telu prospešných látok, Kombucha nemusí byť vhodná pre všetkých. Neodporúča sa tehotným a dojčiacim ženám a jedincom s veľmi slabým imunitným systémom.
Kombucha má záruku 12 mesiacov a môžete ju skladovať do 24 °C.