Kúzlo a rozmanitosť čínskych čajov

Čínske zelené čaje

Gunpowder je tradičný čínsky zelený čaj, lístky sú zvinovanie do tvaru pripomínajúceho perlu (odtiaľ ďalší názov - perlový čaj). Tento čaj poskytuje žltozelený nálev veľmi výrazné, príjemne trpkastej chuti s kvetovým či bylinným, niekedy tiež ľahko dymovým arómou, typický je povzbudivý účinok. List aj nálev obsahujú vysoký podiel veľmi dobre vstrebateľných fluoridov, jeho popíjanie je teda tiež prevenciou zubného kazu.

Young Hyson je čínsky zelený čaj vyrobený z drobných mladých lístkov rovnomerne zvinutých do malých špiráliek. Veľmi osviežujúci žltozelený nálev je charakteristický veľmi výdatnú, ľahko sladkastú, príjemne natrpklou chuťou.

Chun Mee sa produkuje z menších lístkov svinovaných do tvaru obočia, ktorý dal tomuto čaju jeho meno. Nálev býva žltozelený, podobný (ale jemnejšie a vyrovnanejšie) chuťou ako nálev čaju Gunpowder, často kovového aróma.

Pi Lo Chun je jeden z nejproslavenějších čínskych zelených čajov. Produkuje sa z veľmi mladých lístkov (v skutočnosti sa jedná o tips a prvé, len spolovice rozvitia lístok), zbieraných odo dňa jarnej rovnodennosti do začiatku apríla, kedy už lístky začínajú byť príliš rozvité a veľké. Špecifikom tohto čaju je zvláštne metóda spracovania (zahrievanie zberaného listu) a precízne zvinovanie do tvaru špiráliek. Nálev, zvyčajne svetlo zelenej farby, poskytuje úplne charakteristickú, sladkastú, tipsový prachovú chuť úplne typického, ťažko opísateľného aróma.

White Downy sú čaje produkované v provincii Guangxi z polodivoko rastúcich čajových stromov. Zbierané lístky sú pokryté bielym ochmýřením, charakteristický je vysoký podiel tipsov, u Guangxi White Downy ako kvalitnejší triedy Lin Yun White Downy o niečo vyššia. Svetlý nálev býva jemné, tipsový sladkasté, ľahučko a veľmi príjemne trpkastej chuti a osviežujúcich účinkov, pričom pri čaji Guangxi White Downy sú tieto chute mierne vyváženejší a dlhšia.

Lung Ching je už od čias Lu Juových jedným z najslávnejších čínskych zelených čajov. Je charakteristický jednak tvarom svojich lístkov, ktoré sa nesvinují, ale sú pri zahrievaní na kovovej panvici krúživým pohybom tvarované do tvaru plochých ihličiek, jednak úplne ojedinelým a dlho trvajúcim aróma svetle zeleného nálevu, ktorý zvyčajne býva sladkastej chuti s kvetovými a trávovými tóny. Nejproslavenější záhrady produkujúce tento čaj sa nachádzajú v dedine Lung Ching a na Levím vrchole (Shi Feng) v provincii Zhejiang.

Ding Gu Dafang je zelený čaj spracovávaný podobnou metódou ako čaj Lung Ching, oproti tomuto čaju však vyrábaný z väčších lístkov, zbieraných v záhradách Žltých hôr (Huangshan). List je väčší a hrubší štruktúry než je zvykom u čaju Lung Ching, chuť nálevu je svojim charakterom podobná tomuto čaju, len výraznejšie kvetová, s charakterom zelených čajov z pohoria Huangshan.

Yongxi Huoquing je vynikajúci čínsky zelený čaj, tips a prvé dva lístky zvinuté do tmavo zelené, mastne lesklé "perly". Nálev úplne charakteristické, orchideovej vône i chuti, ktorá je spôsobená tým, že v čase, keď sa tips aj lístky tohto čaju počínajú rozvíjať, kvitne v okolitých horách nepredstaviteľné množstvo orchideí, ktorých vôňa je tak silná, že ju práve sa rozvíjajúcej lístky vstrebávajú. Čaj neobyčajne silného, ​​povzbudivého účinku.

Song Yang Yin Hou je exkluzívny tipsový čaj z skorých jarných zberov. List býva obvykle tvorený rovnými, pomerne robustnými, silne bielo chlpatými tipsy s malým podielom zeleného, ​​rozvinutého listu. Možno sa však tiež stretnúť s triedami trochu odlišného vzhľadu, kedy sú tipsy ľahko pokrútené a subtílnejšie a podiel listu je väčšia. Chuť nálevu by mala byť jemnejšia ale dostatočne plná, veľmi bohatá, zastupovaní by v nej mala byť plnohodnotne zelenkavá, tipsový aj kvetová zložka.

Hui Ming je preslávený jarný zelený čaj z provincie Zhejiang, zberaný z čajových záhrad obklopujúcich rovnomenný kláštor. Miestne klíma je veľmi vlhké a záhrady sú tak takmer neustále zahalené hmlou či mraky, čo dáva čaji nezameniteľný charakter. List je drobnejšie, drátkovitý s výrazným podielom subtílnych tipsov, chuť nálevu je charakteristicky kvetová s výraznou trávnaté zelenkavá zložkou.

Huangshan Mao Feng je jedným z vôbec najznámejších čínskych čajov. Je produkovaný na najvyšších vrcholoch Žltých hôr (Huangshan) v provincii Anhui. Zbiera sa tips a v malej miere tiež prvý, len spolovice rozvinutý list, čaj je charakteristický silnou kvetovú vôňou a chuťou, ktorú práve sa rozvíjajúcej lístky vstrebávajú od broskýň, kvitnúcich tou dobou všade vo Žltých horách. Ide o čaj úplne exluzívne, produkovaný vo veľmi obmedzenom množstve.


Ručne viazané čaje sa produkujú obvykle z tipsov, ktoré sú pri spracovaní ručne vyvažovanie (niekedy tiež tvarované bez použitia nití) do rôznych tvarov. Veľkú tradíciu produkcia týchto čajov má provincia Yunnan, odkiaľ pochádzajú zrejme najslávnejšej triedy, čaj tohto typu je však produkovaný takmer vo všetkých provinciách produkujúcich kvalitné zelené čaje. Medzi najznámejšie viazané čaju patrí Silvery Strawberry či Mu Dan, najznámejšími tvarovanými čaji sú napr. Tai Mu Long Zhu, Rolling Clouds alebo Jade Rings. Väčšina týchto čajov poskytuje svetlý nálev jemné, silne tipsový prachové, kvetinovo sladkastej chuti.

Yunnanské zelené čaje sú charakteristické najmä svojou ľahko dymovou chuťou, sladkasto kovovým arómu a silne fyziologicky povzbudivými účinkami. Podobným arómu a tiež účinky sa vyznačujú aj vysokej triedy zelených čajov vietnamských.

Čínske biele čaje

Show Mee je základná trieda čínskeho bieleho čaju. Spracovaný list býva obvykle tmavšia, nesvinovaný, tipsy stredne veľké, skôr tenšie. Nálev býva tiež tmavšie a poskytuje výrazne tipsový prachovú, ľahko sladkastú chuť s medovým arómou.

Pai Mu Tan produkovaný najčastejšie v provincii Fujian, je vyššia trieda čínskych bielych čajov. Podiel a veľkosť tipsov, rovnako ako miera fermentácie rozvinutého listu sú závislé na kvalitatívnej triede čaju, typicky sa však jedná o čaj s veľmi veľkým podielom mohutných, silne ochlpených tipsov so zrejmou podielom väčších, plne rozvinutých zelených lístkov. Chuť nálevu býva veľmi jemná, výrazne tipsový prachová, Kvetinkový sladkastá, ak je list tmavšie, býva často květovost nahradená ľahkým orechovým arómu.

Yin Zhen (Silver Needle) je najvyššia trieda bieleho čaju. Vo vybraných vysokohorských záhradách provincie Fujian sa zberá len tipsy dosahujúci danej minimálnej veľkosti, ktoré sa po zahriatí iba sušia. Chuť nálevu býva zvyčajne veľmi jemná, silne tipsový prachová, sladkastá, často s kvetovými alebo ovocnými, vzácnejšie s krémovými až smotanovými tónmi. Tento veľmi preslávený čaj sa zvyčajne popíja z pohárov, v ktorých možno pozorovať, ako sa lístky pri lúhovaní stavia kolmo k hladine náleve.

Čínske polozelené čaju

Shui Hsien je základná trieda čínskeho polozeleného čaju. Produkuje sa z plne rozvinutých lístkov tzv. Stromového džátu čajovníka, list sa preto pri spracovaní necháva fermentovať dlhšie a viac sa zapražuje. Nálev býva veľmi jemné, dlho doznievajúcej, sladkastej, ľahko orieškové chuti.

So Chung je základná triedou čínskeho polozeleného čaju, list s kovovo modrým odleskom je zvinovaný do podobného tvaru ako Tie Guanyin, nálev veľmi príjemné vône poskytuje dlho doznievajúcej, kvetinovo sladkastú chuť a osviežujúce, ľahko povzbudzujúci účinok.

Tie Guanyin je najslávnejší čínsky polozelený čaj produkovaný z rovnomennej variety čajovníka v provincii Fujian. Ťažšie a silnejšie lístky sú zvinovanie do nepravidelného guľového tvaru. Miera fermentácia a praženie listu sa líši podľa kvalitatívnej triedy a miestnych zvyklostí, preto tiež chuť nálevu kolíše od zelenkavej, Kvetinkový sladkasté a ľahko orieškovej až po silne orechovú, príjemne natrpklou a ľahko chlebové praženú.

Tie Lohan je čaj príbuzný s čajom rozhodujuca Guanyin. Lístky však zvyčajne bývajú viac fermentované a voľnejšie zvinovanie, preto má tento položenú čaj chuťou bližšie k Shui Hsien. Najvýznamnejšie záhrady produkujúce tento čaj sa nachádzajú v oblasti oblasti Chuej-an provincie Fujian.


Phoenix Tangchung je veľmi preslávený čínsky polozelený čaj zberaný zo stromových džátů čajovníka a produkovaný vo veľmi obmedzenom množstve v niekoľkých čajových záhradách nachádzajúcich sa na hore Fengchuang (Fenix) v provincii Guangdong. Spracovaný list je dlhšia, prirodzeného tvaru, tmavšie farby so svetlejším stredom, nálev je preslávený dlho trvajúci chuťou s orechovými a ovocnými tónmi. Príbuzným druhom čaju je taktiež veľmi preslávený a mnohými legendami opradený polozelený čaj Dahong Pao, produkovaný v horách Wuyi v provincii Fujian, ktorý sa od čaju Fenix ​​Tanchung líšia drobnejším listom, chuťový charakter nálevu je však pomerne podobný.

Čínske červené čaje

Keemun pestovaný tradične v okresu Qimen provincie Anhui, je jedným z najslávnejších čínskych červených čajov. Pri spracovaní sú lístky pevne zvinovanie do drobných plochých ihličiek, čo je veľmi technologicky náročné. Chuť nálevu býva často ľahko sladkasto zemitá, plná, hocikedy s čokoládovými či kvetovými tónmi, charakteristické je silné medová aróma, niekedy s dymovým nádychom. Vôňa býva najčastejšie prirovnávaná k vôni kvitnúcich ruží.

Yunnanské červené čaju sa pestujú najmä na juhu provincie v oblasti Sishuang Pan Na. Sú celosvetovo obľúbené pre svoju úplne charakteristickú, zemito sladkastú a ľahko príjemne natrpklou chuť často s kvetovými a dymovými tónmi a výrazným, dlhotrvajúcim aróma. Najvyššia triedy yunnanských červených čajov sú preslávené harmonickú, ľahko kvetovú, len minimálne natrpklou, silne medovou chuťou.

Panyong: skupina čajov súhrnne označovaných týmto menom je tradičným a presláveným zástupcom čiernych čajov produkovaných v rôznych provinciách. Táto skupina zahŕňa tri základné triedy: Golden Monkey, Golden Needle a Cong. Panyong Golden Monkey je čaj z veľmi skoré jarné úrody, ktorý sa vyznačuje veľmi krehkými a drobnými lístkami s mimoriadne veľkým podielom tipsov. Jeho chuť je charakteristická výrazne medovo sladkými tónmi. List čaju Panyong Golden Needle sa zberá o niečo neskôr a je tvarovaný a spracovávaný podobne ako čaj Lung Ching. Aj pre tento čaj je typický veľký podiel tipsov v liste, v chuti náleve však dominujú najmä tóny orechové až ľahko kávovinové. Panyong Cong pochádza obvykle z neskorších zberov a nedosahuje kvality predchádzajúcich dvoch čajov.

Tmavé čaje

Pu Erh je tmavý čaj preslávený svojimi liečivými účinkami najmä na tráviaci trakt a metabolizmus vôbec. Najvýznamnejšie produkčná oblasťou tohto čaju je provincie Yunnan. Čaj sa vyrába z obzvlášť veľkých listov čajových kríkov variety tají, nálev býva veľmi tmavé a hlboké farby, mimoriadne plné, veľmi silno zemité, úplne charakteristickej chuti a nezameniteľné vône. Liečebné účinky čaju Pu Erh bývajú tradične posilňované primiešaním chryzantémových kvetov do tohto čaju, čím vzniká tradičná kantonská čajová špecialita Gook Po Cha. Tradične je čaj Pu Erh tiež lisovaný. Najslávnejším čajom tohto druhu je Tuo Cha, vysoko kvalitné (zvyčajne yunnanský) Pu Erh lisovaný do tvaru misky či hniezda. Existuje tiež zelená varianta čaju Tuo Cha, ktorá sa v najvyšších kvalitatívnych triedach vyznačuje mimoriadne silnou, ľahko trávovo sladkastú a výrazne dymovou chuťou a extréme povzbudivým účinkom na telo i myseľ. Do tehál či ďalších tvarov potom bývajú obvykle lisované nižšej triedy čaju Pu Erh.

Tradičné aromatizované čaje

Jazmínovej čaju vznikajú ovoňováním zeleného čaju kvety (presnejšie okvetnými lístkami) jazmínu. Kvalitatívna trieda jazmínového čaju (a tým do značnej miery aj jeho chuťový štandard) je určovaná z kvalitatívnej triedy zeleného čaju použitého pri ovoňování. Jazmínový kvet však vždy dodá náleve charakteristickú, ľahko omamnú chuť, typickú práve pre jazmínové čaju.

Lapsang Souchong je čierny čaj, ktorého lístky sú dosušovanie nad dymiacimi pilinami z zvyčajne borovicového dreva, čo čaji dodáva charakteristickú smolnú chuť a typické, dymovo údené aróma. Presláveným sa tento čaj stal najmä pre svoje silne povzbudivé fyziologické účinky.

Gook Pu Cha vzniká primiešaním celých chryzantémových kvetov do čaju Pu Erh. Chryzantémy, používané v tradičnej čínskej bylinnej medicíne, posilňujú liečebný účinok tohto čaju a dodávajú mu zvláštne, jemne kvetovú a veľmi príjemnú chuť.

Oolongy zeleného typu

Pao Chung je dnes produkovaný najmä na Taiwane, aj keď jeho domovinou je kontinentálne Čína, konkrétne provincie Fujian. Spracovávajú sa štíhle, dlhé lístky, ktoré sa v určitej fáze spracovania balia do bavlneného papiera a teplom dosušujú. Pri tejto procedúre dochádza k nepatrnej fermentácii listu (okolo 16%), ktorá je menšia než u tradičných polozelených čajov ale väčšie než u čajov zelených. Preto býva Pao Chung niekedy uvádzaný ako medzitrieda medzi zelenými a polozelenými čaji. Nálev býva zelený či žltozelený, lahodné, kvetové a sladkastej chuti, sklony k trpknutí charakteristické pre čaj Dung Tí sú tu takmer úplne potlačené.

Dung Ti je veľkolistý, veľmi ľahko fermentovaný oolong, ktorého dlhé listy sú pri spracovávaní zvinovanie do voľného guľovitého tvaru. Chuť nálevu je svojim charakterom podobná chuti čaju Pao Chung, je však výraznejší a príjemne natrpklá, viac v nej tiež vyniká typickú arómu taiwanských čajov.

Oolongy tmavého typu

Viac fermentované oolongy (okolo 60%), produkované z najčastejšie z už plne rozvinutých lístkov strednej veľkosti s vysokým podielom tipsov sú taiwanskou špecialitou. Väčšinou bývajú pomenované slovným označením kvality schválenými z angličtiny (Fine, Choice, Choicest, Fancy,

Superior Fancy, toppest, atp ....), Prípadne z čínštiny (Bai Hao). Najvyššia triedy bývajú niekedy označené poetickým menom (napr. Butterfly of Taiwan). Charakteristickým znakom týchto oolongov je silne kvetová, zriedkavo až muscatelová, výrazne sladkastá chuť s orechovými a tipsový prachovými tóny, typickou arómou a veľmi euforizujúce účinky.