Korenie zelené celé

Korenie zelené celé veľmi obľúbené pre svoju jemnejšiu arómu a ostrosť. Používa sa predovšetkým na steaky, kuracie mäso, omáčky, ale aj do mnohých ďalších mäsových jedál, šalátov, omáčok, polievok, jedál z cestovín a vegetariánskej kuchyne. 

balenie 50 g
-10%
zľava 0,58 €
5,21 €
(5,21 € / 50 g)
-10%
zľava 0,58 €
na sklade

Varenie s korením Korenie zelené celé:

Kvalitné Korenie zelené celé má široké uplatnenie do mäsových pokrmov, šalátov, omáčok, polievok, jedál z cestovín, ale aj vegetariánskej kuchyne a pri konzervácii.

Korenie je plným právom nazývaný kráľom korenia. Pochádza z rastliny Piper nigrum. Je to popínavý krík s veľkými listami a klasovitým súkvetím. Ako korenie sa používajú sušené,, zrelé aj nezrelé bobule stále zeleného pepřového kríka. Čierne korenie vzniká z nezrelých zelených plodov, ktoré sa fermentujú a potom sušia. Čierne korenie je ostrejší a má výraznejšiu arómu. Červene korenie sú zrelé bobule. Biele korenie sú takmer zrelé plody, ktoré sa máčajú, aby zmäkli a uvoľnila zo nich šupka. Po stĺpení sa korenie opláchne a usuší na slnku. Zelené korenie sú nezrelé zelené plody.

Korenie zelené je z najznámejších a tiež najrozšírenejších. (Existuje viac ako 1600 druhov pier, ale ako korenie sa používa len asi 6 druhov, ktoré rastú najmä v južnej Ázii.) V histórii varenia sú o pepri zmienky už v najstarších písomných pamiatkach staroindických. Starí Rimania si korenie ako korenie neobyčajne obľúbili a na hostinách boháčov nesmelo toto drahé korenie nikdy chýbať. 

Všetky perie pochádzajú z jednej rastliny. Pôvodne pochádza z Malabarského pobrežia východnej Indie. Najviac sa pestuje v ázijských trópoch na polostrove Moluckom, v Indii, vo Vietname, na Sumatre a Jáve, v Thajsku a na Filipínach.

Zelené korenie sa zberá keď sú bobule zelené (nedozreté). Na rozdiel od  čierneho nie je fermentovaný, ale buď rýchlo usušený a alebo naložený v octe alebo slanom náleve. 

Viac o korení: