Korenie čierne mleté
Kvalitné korenie Korenie Čierne mleté sa používa hlavne na dochutenie bravčového a hovädzieho mäsa, rýb, omáčok, polievok alebo šalátov, na grilovanie, rožnenie a pečenie mäsa, do minútok, mletého mäsa a zveriny. Chuť čierneho pepra je najvýraznejšia zo všetkých druhov pepra, je pálivý a ostrý.
Kombinácia nenájdená.
Varenie s korením Korenie čierne mleté:
Kvalitná zmes korenia Čierne mleté korenie má široké uplatnenie do mäsových pokrmov, šalátov, omáčok, polievok, jedál z cestovín, ale aj vegetariánskej kuchyne, na grilovanie, rožnenie a pečenie mäsa, do minútok, mletého mäsa a zveriny. Chuť čierneho pepra je najvýraznejšia zo všetkých druhov pepra, je pálivý a ostrý.
Pepř je plným právom nazývaný kráľom korenia. Pochádza z rastliny Piper nigrum. Je to popínavý krík s veľkými listami a klasovitým súkvetím. Ako korenie sa používajú sušené,, zrelé aj nezrelé bobule stále zeleného pepřového kríka. Čierne korenie vzniká z nezrelých zelených plodov, ktoré sa fermentujú a potom sušia. Čierny pepř je ostrejší a má výraznejšiu arómu. Červený pepř sú zrelé bobule. Biely pepř sú takmer zrelé plody, ktoré sa máčajú, aby zmäkli a uvoľnila zo nich šupka. Po stĺpení sa korenie opláchne a usuší na slnku. Zelený pepř sú nezrelé zelené plody.
Čierne korenie je plod ázijskej liany čierneho korenia. Je to vytrvalá popínavá rastlina, ktorá dorastá dĺžky až 7m. Listy sú široko eliptické až srdčité, kvety sú zostavené z 6 až 10 cm dlhých klasov. Čierne korenie sú bobule zozbierané ešte pred dozretím, po otrhaní sa sušia na slnku, vďaka ktorému bobule stvrdnú a zčernajú.
Dejiny obchodu s peperom siahajú až do doby antickej, keď používanie pepre bolo otázkou prestíže. Obchodníci bohatli na predaji pier. Obchodné chodníky s pierkom sa prísne strážili. Kvôli piete boli rozvrátené aj mocné ríše. Jedna unca pepra bola vyvažovaná jednou uncí zlata. Pepř slúžil aj ako obeživo a renta. Najdôležitejšími producentmi sú Indonézia, India, Brazília, Malajzia a Vietnam.