Kari
Delikátne Kari je vhodné na všetky druhy mäsa, predovšetkým hydiny, bravčového a teľacieho mäsa, do smotanových omáčok, dusenej zeleniny, ryže, na ryby, do strukovín, sójového syra tofu a do niektorých polievok. Výborné na vegetariánske jedlá.
Kombinácia nenájdená.
Varenie s korením Kari:
Kari korenie, je neodmysliteľne späté s thajskou a indickou kuchyňou. Typicky žltú farbu mu dodáva farbivo kurkumín obsiahnuté v kurkume. Kari zmesi sa líšia stupňom pálivosti. Používa e na ochutenie dusených pokrmov z hydiny, bravčového, teľacieho, jahňacieho mäsa, do smotanových omáčok a polievok. Vhodné je tiež na farbenie a dochutenie ryže alebo strukovín a sójového syra tofu.
Rozoznávame niekoľko základných druhov kari podľa zloženia a pomeru ingrediencií:
* indické, ktoré obsahuje zázvor, chilli a kurkumu, v menšej miere potom horčicu a bazalku.
* thajské, obsahuje menej kurkumy a prevažuje koriander, paprika a chilli.
* jávanské, má veľa kurkumy, ale aj ostrejších korenín, pridáva sa bobkový list a citrónová kôra.
* anglické, ktoré sa vyznačuje najväčším obsahom kurkumy a je nepálivej chuti.