Je sypaný zelený čaj skutočne zdravý?

Popíjanie zeleného čaju má v Číne tradíciu takmer päť tisíc rokov. Oveľa neskôr objavili čaro zeleného čaju i "západnej" civilizácie. Vyslúžil si povesť všelieku, ktorý nás zaručene ochráni pred rakovinou či infarktom. A ako bonus pomôže bojovať s prebytočnými kilami. Niet divu, že sa ocitol v hľadáčiku výskumných tímov.

Legendami je napokon opradené už samotné objavenie čaju. O to sa údajne zaslúžil čínsky cisár Šen-nung, ktorému podľa povesti pri ohrievaní vody spadli do kotlíka aj lístky čajovníka. Cisárovi sa po vypití nápoja vliala do žíl netušené energie, takže si zelený čaj začal pripravovať pravidelne a po jeho vzore tak robili aj jeho podaní.

Zelený čaj sa z Číny postupne rozšíril do Indie a zvyšku Ázie, obrovskú popularitu si vydobyl predovšetkým v Japonsku. V posledných rokoch sa začal presadzovať aj v západných civilizáciách, kde stál dlho v tieni čierneho čaju. Získal si renomé "zdravého" nápoja. Ako je to ale s jeho liečebnými účinkami naozaj?

Mléčný oolong

Prevencia rakoviny aj srdcových chorôb:

Kapustový čaj obsahuje množstvo flavonoidov, ktoré patria medzi známe antioxidanty. Výskum japonskej univerzity v TAHOKA uverejnený v časopise Journal of the Mediacal Association potvrdil, že pravidelná konzumácia zeleného čaju pomáha znížiť riziko ochorenia rakovinou kože, prsníka, pľúc a hrubého čreva. Práve pravidelná konzumácia litra zeleného čaju denne by podľa vedcov mohla stáť aj za faktom, že v Ázii, kde je veľmi rozšírené fajčenie, umiera len veľmi málo ľudí na rakovinu pľúc.

Ďalšie štúdie čínskych vedcov zverejnená v časopise Archives of International Medicine zase preukázala, že pitie zeleného čaju je skvelou prevenciou srdcových chorôb a iný výskum, ktorý bol publikovaný v magazíne American Journal of Clinical Nutrition, preukázal, že pravidelná konzumácia zeleného čaju je spojená s nižšími poruchami kognitívnych funkcií.

Vedci ale stále zostávajú trochu skeptickí k vplyvu konzumácia zeleného čaju na redukciu hmotnosti. "Chudnúci" povesť si čaj vyslúžil po tom, čo v roku 2006 v americkej šou Oprah Winfrey vystúpil dietológ Dr. Nicholas Perricone, ktorý tvrdil, že popíjanie zeleného čaju vám denne pomôže spáliť 70-80 kilokalórií. Tieto teórie ale zatiaľ nie sú podložené relevantným výskumom.

Pôvodne čajovne pripomínali temná brlohy, kde sa sedelo na vankúšoch, občas sa v nich fajčili vodné fajky a mali viac klubovú atmosféru, pre ktorú si získali obľubu hlavne medzi tínedžermi, pre ktoré bol alkohol - aspoň podľa zákona - tabu

Za dvadsať rokov prešli aj niektoré čajovne vývojom, a preto sa dnes mnohé podobajú viac kaviarňam. Iné ale pokračovali a zostali verné alternatívnemu poňatie miest na stretávanie.

Všetky čajovne vospolok, na rozdiel od väčšiny kaviarní, ale viac ctí ticho a šere. Ostatne u misky či šálke čaju sa patrí odpočívať, rozjímať, čítať si knihu či nehlučne rozprávať. Žiadne agresívne farby ani svetlo by čajovú relaxáciu nemali rušiť.

V čaji všetko dovolené:

Hoci ortodoxná milovníci čaju popíjajú nálev čistý, nemožno zatracovať ani čaju s prísadami, teda s cukrom, s mliekom, s medom, s mletou škoricou, zázvorom či s citrónom. Záleží na individuálnych zvyklostiach a kultúre každej krajiny. V Mongolsku sa varí čaj s mliekom, v Tibete s jačím maslom a so soľou, v Británii s mliekom a v Arábii s cukrom a mätou.

"Nemôžeme zavrhovať akýkoľvek typ prípravy, záleží na každom, aký čaj má rád, chutí mu, užíva si ho," "Ázijská tradičná kultúra preferuje čaj bez príchuti, samotný materiál je tak kvalitný a plný rozličných chutí, niektorý napríklad aj tej sladkosti, že je škoda ochucovať kvalitné sorty čaju ďalšími prísadami ".

V čom sa čaj chystá a servíruje je rovnako dôležité ako materiál, z ktorého sa pripravuje. Používajú sa výrobky z keramiky glazovanej i neglazované. "Najlepšie sú tie, ktoré sa vypaľujú v peci na dreve,". Tradičné čajové riadu je z isingské keramiky, ktorá sa vyrába z červenej hliny. A je tiež najdrahší. Cena kanvičky sa pohybuje okolo päťsto korún, misky okolo stovky, miska s pokrievkou, čiže zhong, potom okolo dvesto.

Isingská keramika sa hodí zvlášť pre tmavé čaju. Tak ako víno zreje v drevenom sude, čaj dospieva v neglazované keramike. Hlina pridáva čaji zemitú chuť a udržuje ho dlhšie teplý ako porcelán. Jej nevýhodou naopak je, že sa musí používať len pre jeden druh čaju, práve preto, že sa do jej stien "zažírá" farba, chuť a vôňa čaju. Patina keramiky vzniknutá dlhoročným užívaním je ale pýchou každého milovníka čaju. Čajové riad z neglazovanej keramiky sa preto len vyplachuje, s glazúrou a porcelánové sa umývať môže. To sa používa na svetlé jemnejšie čaju, aby sa naopak agresívny chuť hliny neprenášala do nálevu. Týka sa to nielen konvičiek, ale aj misiek alebo šálok, z ktorých nálev pijeme.

Tradičná čajová kultúra preferuje misky aj z praktických dôvodov. "Ich kónický tvar napomáha k rýchlejšiemu ochladeniu čaju, aby sa dal čo najskôr piť,". Avšak ani šálka nie je nutné zatracovať. Je to vlastne taká európska mutácie misky, ktorá má ucho.

Viac o zelených čajoch.