Jasmine Bi Luo Chun - Smaragdové špirálky jari - zelený čaj
Slávny čínsky zelený sypaný čaj pestovaný na kopci Dong Ting. Výnimočnosť tohto jazmínového čaju spočíva v skorom jarnom zbere, čo znamená, že je čaj robený iba z tipsov a drobných lístkov. Čaj má delikátnu, jemnú charakteristickú chuť a ovocnú arómu.
Kombinácia nenájdená.
O čistom zelenom čaji Jasmine Bi Luo Chun 碧螺春
Bi Luo Chun Jasmine alebo tiež Pi Luo Chun (碧螺春) je slávny čínsky zelený čaj, pestovaný na kopci Dong Ting, blízko jedného z najväčších jazier v Číne - Tai Hu v provincii Jiangsu. Výnimočnosť tohto čaju spočíva v mnohých aspektoch: skorý zber tohto čaju (začiatok Jara) je pádny dôvod, že je čaj tvorený iba tipsy, ktoré sú najsladšou časťou čajových listov - všetky živiny sú v čajovníku cez zimu uložené, takže na jar sú vytlačené do čajových špičiek - tipsov. Nálev čaju potom získava delikátnu a veľmi charakteristickú chuť.
Čajovníky, z ktorého sa robí čaj Bi Luo Chun rastú v čajových záhradách medzi ovocnými stromami, ktoré dodávajú čajovníkom ovocnú chuť. Čajovníky tu rastú pod dohľadom špecialistov v záhradníctve, za veľmi priaznivých podmienok a zber je potom ručný, pretože je čaj tvorený iba tipsmi a drobnými lístkami. Ide tak o veľmi výnimočný a prémiový čaj.
Chuť čaju Jasmine Bi Luo Chun:
Zelený sypaný čaj Bi Luo Chun je čaj veľmi vysokej kvality a jeho produkcia je veľmi zložitá. Čajovníky v sebe cez zimu uchovávajú všetky živiny a začiatkom jari ich všetky pomaly vtláčajú do listov, ktoré sú v túto skorú dobu však zatiaľ iba puky - najčastejšie zvané ako tipsy, buds. Ide teda o veľmi mladé, nevyvinuté lístky čajovníkov, ktoré v sebe na začiatku jari uchovávajú väčšinu živín. Keďže je čaj Bi Luo Chun skorého zberu - práve onen začiatok jari, nie je tvorený veľkými čajovými listami, ale iba maličkými tipsmi a drobnými lístkami, o ktorých sme si povedali, že majú všetky živiny kríkov, a tým sú tou najsladšou a najlepšou časťou.
Okrem charakteristickej vysokej teploty a vlhkosť vzduchu, zrážky a kvality pôdy... čajovníky, z ktorých je robený Bi Luo Chun sú sadené priamo medzi ovocnými stromami, ktoré potom obohacujú čajovníky lahodnou ovocnou chuťou a arómou. Chuť je vďaka tomu nielen charakteristická, ale možno až priam komplexná aj napriek skutočnosti, že je to iba zelený čaj, u ktorého je charakteristická skôr jemná a jednoduchá chuť vďaka krátkej oxidácii a nižšej teplote vody pri príprave.
Najčastejšie je chuť vnímaná ako kvetinová, orechová, svieža so silnými zelenými tónmi a hustým pocitom v ústach, však stále jemná. Môže mať pikantný záver a na chvíľu aj aftertaste. Chuť sa mení podľa spôsobu prípravy - je možné ľahko meniť teplotu aj dĺžku lúhovania pre odlišné tóny a každým pribúdajúcim nálevom sa mení chudoba a zvieravosť. Chuť je silnejšia oproti bežnému zelenému čaju. Vôňa je veľmi silná, aromatická, svieža a prirodzene ovocná.
Príprava čaju Jasmine Bi Luo Chun:
Vodou o teplote 70-75 ° C zalejeme čaj v pomere 2-3 dl vody na 2 čajové lyžičky. Lúhujte 1-2 minúty, potom preceďte. Pripravíte 3-4 nálevy.