Čaje z netienených plantáží
Sencha je najpopulárnejším japonským zeleným čajom a podľa niektorých prameňov tvorí 80% celkovej celoročné produkcie čaju v krajine. Takýto podiel na trhu je možný aj vďaka tomu, že pre čaj sencha nie je pevne stanovený žiadny spodnej kvalitatívny štandard, takže akýkoľvek zelený listový čaj z netienené plantáže môže byť predávaný ako Sencha. Naviac je známym faktom, že Japonsko je najväčším svetovým reexportérem čaju, vlastniacim plantáže v mnohých krajinách kontinentálnej Ázie či Oceánia a nižšej triedy sencha bývajú často miešané sa najmä čínskymi variantmi tohto čaju. Preto sa v tomto prípade vždy oplatí kupovať len vysoké (hoci drahšie) triedy Sencha, ktorého hárok obsahuje vysoký podiel látok dôležitých pre chuť nálevu, ktorá potom môže byť skutočne skvelá a delikátna. Ak je však prítomnosť týchto látok v liste nízka či nevyrovnaná, je i chuť nálevu slabá, majúci s dobrým Sencha len málo spoločného.
Sencha sa produkuje raz, maximálne dvakrát ročne z najlepších, u najvyšších tried ručne zbieraných lístkov. Štandardné a najmä nižšej a nízkej triedy Sencha však môžu pochádzať aj z neskorých a strojových zberov, pre produkciu vysokých tried Sencha pre veľký, hrubý a chemicky nevhodne zložený list absolútne nevhodných.
To, čo robí Sencha najpopulárnejším japonským čajom, je hlavne jeho úžasná "piteľnosť". Tým je myslená najmä mimoriadne svieža, ľahká a vyrovnaná, decentne sladkastá a príjemne zvieravá chuť, ktorá spôsobom preparovanie a zahrievanie pri dosušovanie môže mať aj dosť výrazne bylinné (popr. Trávové), či naopak hladké stredne sladkasté tóny.
Vzhľad listu sa líšia podľa spôsobu preparovanie, zľahka preparovanie Sencha (Sencha Asamushi) by mal mať list typického, jehličkovitého tvaru s malým podielom stopiek, ale bez zreteľného podielu čajového prachu a listových zlomkov, zatiaľ čo pre Sencha preparovanie silne (Sencha Fukamushi) je práve podiel čajového prachu a polámaného listu charakteristický. Farba listu by mala byť tmavo zelená, lesklá, vôňa listu by mala byť svieža, trávová, podľa typu ľahko bylinná či sladkastá. Nálev Sencha Asamushi by mal byť úplne číry, jasne zelený, pre nálev Sencha Fukamushi je charakteristická istá zamlženost.
Kamairicha - Tamaryokucha
Kamairicha - Tamaryokucha je známy ako japonský zelený čaj vyrábaný čínsku metódou. Spracovávajú sa rovnaké lístky ako pri produkovaní najvyšších tried Sencha, tie sa však ihneď po zbere nepropařují, ale podľa čínskej tradície sú zahrievané suchým teplom. Po zahriatí sú listy miesenie a sušené v "Rolling DRYER", nie sú však tvarované, len triedené, dosušovanie, miešané a hodnotené. Takto vzniknutý čaj má okrúhle lístky nie celkom jednotného vzhľadu, poskytujúca nálev veľmi zaujímavého chuťového charakteru. Niektoré zdroje uvádzajú, že najlepší triedy Kamairicha - Tamaryokucha nie sú rolované strojovo, ale toto rolovanie prebieha ručne, čím list získa stredne zovretý, okrúhly až guľovitý tvar.
Čaj Tamaryokucha poskytuje nálev dokonale vyvážené, ľahko trávovo sladkastej, nepatně zvieravé chuti so zrejmou orechovým arómou. Takmer úplne chýba aróma morské, charakteristické pre zelené čaje spracovávané metódou japonskú. Vôňa listu aj náleve by mala byť zrejme orechová, zodpovedajúce chuti čaju. Čaj Tamaryokucha tohto typu je, najmä vo vysokých triedach, na západných trhoch ešte stále málo vídané vzácnosťou.
Sencha - Tamaryokucha
Sencha - Tamaryokucha je druhým typom japonského zeleného čaju nesúceho meno Tamaryokucha. V tomto prípade sa jedná o čaj produkovaný z rovnakých lístkov ako vysokej triedy Sencha, pričom proces ich spracovanie vychádza z procesu spracovania čaju Sencha (nejde teda o čaj produkovaný metódou čínsku, ale modifikovanú metódou japonskú). Zásadnou odlišnosťou je vynechanie tej časti, kedy dochádza k finálnemu tvarovanie lístkov, ktorým tak zostáva typicky okrúhly vzhľad. Podľa použitej metódy propaření je list buď relatívne úpravny, bez väčšieho podielu listových zlomkov a s malým podielom stopiek (metóda Asamushi), alebo naopak mierne nejednotný, s primeraným podielom čajového prachu a listových zlomkov (metóda Fukamushi).
Chuť nálevu je na pomedzí Kamairicha a Sencha, veľmi záleží na konkrétnom postupe pri spracovávaní lístkov. Tento čaj možno na západnom trhu nájsť oveľa častejšie ako Kamairiča - Tamaryokucha a môže byť príjemným spestrením pre každého, kto veľmi často popíja sencha, poprípade vhodnou náhradou Sencha, ak vám jeho chuť nevyhovuje.
Bancha býva často popisovaný ako najnižšiu kvalitatívnu úroveň Sencha, čo však môže byť vzhľadom na to, čo bolo povedané o spodnom kvalitatívnom štandarde tohto čaju, dosť mätúce. Za presnejšie považujem povedať, že Bancha je čaj produkovaný z hrubších a väčších lístkov prvej a druhej úrody nevhodných pre spracovanie na čaj Sencha az lístkov pochádzajúcich z neskorých, menej kvalitných zberom, ktorých rast je natoľko rýchly, že obsah dôležitých chemických látok v liste nedosahuje potrebnú úrovne. Najvyššia triedy Bancha ponúkajú lesklý list tmavo zelenej farby a tvaru dlhších ihličiek. Takéto triedy sú však na pultoch čajových obchodov dosť vzácne a bežne sa stretneme skôr s lístkami svetlejšími zvinutými skôr voľnejšie do tvaru väčších, plochých ihličiek. Pre čaj Bancha bežnej kvality je charakteristický podiel stopiek aj silnejších vetvičiek.
Nálev ponúka veľmi svižné a živé, nesmierne osviežujúci, trávovo sladkasté a ľahko zvieravé, nijako zvlášť komplikované chuti, proste čaj pre úplne bežné popíjanie, ku ktorému je Bancha predurčený najmä svojim nízkym obsahom kofeínu. Táto vlastnosť robí Bancha veľmi vhodným tiež pre deti a chorých, ktorí musia strážiť svoj príjem kofeínu a nesmie preto piť napríklad kávu. Bancha je tiež veľmi vhodný pre neskúsených pijanov, ktorí sa chcú zoznámiť so svetom japonského zeleného čaju.
Hojicha je čaj Bancha, ktorý bol po dosušenie ešte vypražený. Táto technika vznikla kedysi ako jeden z výsledkov snáh pozdvihnúť chuť aj tých najnižších tried Bancha na piteľné úroveň. Tradične by mal byť list upraženej na mieru označovanú ako stopercentný upražení, často sa však stretneme s lístkami Hojicha zapriahnutým len dosť zľahka. Preto dnes farba listu kolíše od svetlúčko hnedej so zelenkavým nádychom až po tmavo hnedú. Ako už bolo naznačené, praží sa zvyčajne Bancha či Sencha nižšej triedy, preto by požiadavky na vzhľad jej liste nemali byť prehnané.
Farba nálevu je pri bežnej príprave veľmi podobná farbe listu, pri dlhšom lúhovaní sa však môže priblížiť farbe niektorých čajov čiernych. Pretože sa Hojicha vyrába z Bancha, obsahuje jeho nálev veľmi malé množstvo kofeínu a je preto vhodný aj pre deti. Praženie však ničí väčšinu chemických látok, ktoré sú "zodpovedné" za zdravotnú prospešnosť japonského zeleného čaju. Ak teda hľadáte čaj, ktorý by v prvom rade prospel vášmu telu, nie je Hojicha tou pravou voľbou. Na druhú stranu ide o čaj úplne nenáročný na vodu, ktorý je teda vhodný pre bežnú prípravu v akýchkoľvek podmienkach. V Japonsku či Spojených štátoch sa stal Hojicha nesmierne populárnym na prípravu ľadového čaju v letných mesiacoch.
Chuť nálevu Hojicha veľmi závisí od miery upražení liste. V posledných desaťročiach sa začal pod označením Hojicha predávať tiež pražený čaj Kukicha. Ide o zaujímavé spestrenie, naviac pre praženie sa častejšie používa pomerne solídne triedy tohto řapíkového čaju.
Genmaicha je čaj Bancha alebo niektorá (zvyčajne nižšia) trieda Sencha zmiešaný najčastejšie vo váhovom pomere jedna ku jednej s praženou ryžou (genmai). Tiež Genmaicha kedysi vznikol ako výsledok snáh o pozdvihnutí chuti zlých kvalitatívnych tried Bancha na prijateľnú úroveň.
Pri pražení získavajú zrnká ryže krásnu, medovo hnedú farbu, niektoré z nich však žiarom praskajú a získavajú farbu a tvar praženej kukurice. Takáto zrnká sú nazývaná hana (kvetina) a dala tomuto čaju anglickú prezývku "Popcorn Tea". Táto zrnká bola tiež príčinou vzniku mylného názoru, s ktorým sa možno často stretnúť, že je Genmaicha zmesou Bancha, pražené ryže a praženej kukurice.
Najlepšie triedy Genmaicha sú miešané zo Sencha strednej kvality a poskytujú nálev veľmi zaujímavé chuti spájajúca v sebe travnatost a príjemnú nasládlost Sencha s chlebovostí pražené ryže. Bežné triedy miešané z priemerného Bancha však ponúkajú nálev len mierne čajové, prevažne chlebové pražené a ryžové chuti. Tento čaj je veľmi vhodný pre deti a chorých, ktorí musia strážiť svoj príjem kofeínu.