Biely čaj - pozitívne účinky na zdravie

Ide o mladé alebo minimálne spracované listy rastliny Camellia sinensis. Biely čaj patrí do skupiny čajov, ktoré nevyžadujú ryžovanie, rolovanie ani trepanie.

Listy sa iba sušia bez ďalšieho spracovania, niekedy ide o čaj z púčikov a nezrelých čajových lístkov zbieraných len krátko predtým, než sa puky úplne otvoria, potom sa nechajú uschnúť prirodzene, na slnku.

Niektoré veľmi mladé listy boli naparené alebo vypaľované pred sušením. Biely čaj nie je zrolovaný ani oxidovaný.

Chuť bieleho čaju je "ľahšia" ako pri zelených čajoch. Výluh bieleho čaju je svetlo žltý. Jeho názov je odvodený od jemných striebristo bielych chĺpkov na neotvorených pukoch čajovníka. Tie dodávajú rastline belavý vzhľad.


Pestovanie bieleho čaju:

Biely čaj sa zbiera predovšetkým v Číne, hlavne v provincii Fujian, ale aj v Nepále, Thajsku, Taiwane, Srí Lanke a Indii.

Proces výroby bieleho čaju:

čerstvý čajový list - vädnutie - sušenie (vzdruchom, slnečným žiarením, mechanické)


Obľúbené druhy bieleho čaju:

  •  Bai Mudan (biela pivonka)
  •  Shou Mei
  •  Silver Needle
  •  Tai Mu long Zhu
  •  White Monkey

543

Nabídka bílých čajů zde.

 


Pozitívne účinky bieleho čaju:

- antioxidanty zamedzujú predčasnému starnutiu

- pomáha odbúravať tukové zásoby

- posilňuje obranyschopnosť organizmu

- napomáha zabraňovať prepuknutiu rôznych vážnych chorôb

- podporuje činnosť obličiek

- znižuje hladinu cholesterolu v krvi

- pozitívne pôsobí proti vysokému krvnému tlaku

- napomáha pri liečbe cukrovky

- pôsobí ako prevencia pred vznikom zubného kameňa a paradentózou

- znižuje riziko rakoviny

- zrýchľuje metabolizmus

- odbúrava stres

- znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení


Biely čaj sa používa v rôznych kozmetických prípravkoch v starostlivosti o pleť aj vlasy.

Exkluzívne biele čaje Darka Tea