Biely čaj

Biely čaj predstavuje ten najjemnejší a najznamenitejšiu druh čaju. Predtým bol tak vzácny a výnimočný, že ho smeli popíjať len čínski cisári. Dnes jeho prednosti postupne objavuje aj západný svet a biely čaj pomaly dobieha v obľube čaje zelené. Príčinou je jednak jeho jemná, lahodná chuť a súčasne blahodarné účinky, ktoré má na náš organizmus.

Jedná sa o druh čaju, ktorý sa získava spracovaním prvých, ešte nerozvinutých čajových lístkov rastliny Camellia sinensis. Krehké lístočky sa môžu zbierať iba počas krátkeho obdobia v roku. Keď začne obdobie dažďov, čajové púčiky sa roztvoria do lístkov a prichádzajú o jemnú, sviežu a jedinečnú chuť bieleho čaju. Mladé čajové lístky majú hebké striebristo-biele chĺpky, podľa ktorých dostal biely čaj svoje meno.

Biely čaj nemá len jemnú a vyhľadávanou chuť, ale je tiež nesmierne prospešný ľudskému zdraviu, pretože obsahuje účinné prírodné antioxidanty a jeho pomoc sa uplatní aj pri redukcii hmotnosti.

História

Biely čaj pochádza z Číny, jeho história siaha viac ako 1200 rokov späť do minulosti. Veľkej obľube sa tešil pre svoju vzácnosť a výnimočnú kvalitu najmä za vlády cisára huj-Congo z dynastie Song (960-1279 n.l.). Po dlhé stáročia bol považovaný iba za nápoj cisárov. V dôsledku tejto tradície si biely čaj dodnes udržiava povesť výnimočného nápoja.

Pestovanie a zber

Jeho pestovanie je veľmi náročné a špecifické. Krehké čajové lístočky sa zbierajú ručne vždy na začiatku vegetačného obdobia (koniec marca až začiatok apríla) a ich výbere sa venuje veľká pozornosť. K výrobe bieleho čaju slúži u niektorých druhov iba mladé púčiky čajovníka pokryté jemným páperím (napr. Yin Zhen), u iných púčiky a najmladší rozvinuté lístky (napr Bai Mu Dan).

Po zbere sa čajové lístky nijako nespracúvajú. Najskôr sa nechajú zvädnúť, potom sa sušia na slnku. Biely čaj sa nepraží ani neoxiduje, a preto si uchováva jemné zloženie a jedinečnú chuť. Nakoniec sa čajové lístky triedia podľa veľkosti.

Čajové lístky pochádzajú z množstva čajových odrôd, z ktorých najznámejšie sú Da Bai (Veľká biela), Xiao Bai (Malá biela), Narcissus a Chaicha kríky. Vzhľadom k rôznym štandardom zbieranie a triedenie sa biele čaju delia do niekoľkých kvalitatívnych stupňov.

Nálev z bieleho čaju je svetlý a vyniká lahodnou chuťou - znalci ho považujú za skutočnú delikatesu medzi čajmi.