Biely čaj

História

Biely čaj pochádza z Číny, jeho história siaha viac ako 1200 rokov späť do minulosti. Veľkej obľube sa tešil pre svoju vzácnosť a výnimočnú kvalitu najmä za vlády cisára huj-Congo z dynastie Song (960-1279 n.l.). Po dlhé stáročia bol považovaný iba za nápoj cisárov. V dôsledku tejto tradície si biely čaj dodnes udržiava povesť výnimočného nápoja.

Biely čaj predstavuje ten najjemnejší a najznamenitejšiu druh čaju. Predtým bol tak vzácny a výnimočný, že ho smeli popíjať len čínski cisári. Dnes jeho prednosti postupne objavuje aj západný svet a biely čaj pomaly dobieha v obľube čaje zelené. Príčinou je jednak jeho jemná, lahodná chuť a súčasne blahodarné účinky, ktoré má na náš organizmus.

Jedná sa o druh čaju, ktorý sa získava spracovaním prvých, ešte nerozvinutých čajových lístkov rastliny Camellia sinensis. Krehké lístočky sa môžu zbierať iba počas krátkeho obdobia v roku. Keď začne obdobie dažďov, čajové púčiky sa roztvoria do lístkov a prichádzajú o jemnú, sviežu a jedinečnú chuť bieleho čaju. Mladé čajové lístky majú hebké striebristo-biele chĺpky, podľa ktorých dostal biely čaj svoje meno.

Biely čaj nemá len jemnú a vyhľadávanou chuť, ale je tiež nesmierne prospešný ľudskému zdraviu, pretože obsahuje účinné prírodné antioxidanty a jeho pomoc sa uplatní aj pri redukcii hmotnosti.

Kultivácia a sber

Jeho pestovanie je veľmi náročné a špecifické. Krehké čajové lístočky sa zbierajú ručne vždy na začiatku vegetačného obdobia (koniec marca až začiatok apríla) a ich výbere sa venuje veľká pozornosť. K výrobe bieleho čaju slúži u niektorých druhov iba mladé púčiky čajovníka pokryté jemným páperím (napr. Yin Zhen), u iných púčiky a najmladší rozvinuté lístky (napr Bai Mu Dan).

Po zbere sa čajové lístky nijako nespracúvajú. Najskôr sa nechajú zvädnúť, potom sa sušia na slnku. Biely čaj sa nepraží ani neoxiduje, a preto si uchováva jemné zloženie a jedinečnú chuť. Nakoniec sa čajové lístky triedia podľa veľkosti.

Čajové lístky pochádzajú z množstva čajových odrôd, z ktorých najznámejšie sú Da Bai (Veľká biela), Xiao Bai (Malá biela), Narcissus a Chaicha kríky. Vzhľadom k rôznym štandardom zbieranie a triedenie sa biele čaju delia do niekoľkých kvalitatívnych stupňov.

Nálev z bieleho čaju je svetlý a vyniká lahodnou chuťou - znalci ho považujú za skutočnú delikatesu medzi čajmi.

Zoznáva sa hlavne v Číne, najmä v provincii Fujian, ale aj v Nepále, Thajsku, Taiwane, Srí Lanke a Indii.

Biely čaj nie je alebo oxidovaný, a preto si zachováva jemné zloženie a jedinečnú chuť. Nakoniec sú čajové listy triedené podľa veľkosti. Kvôli rôznym štandardom zhromažďovania a triedenia sa biele čajy rozdelia do niekoľkých kvalitatívnych etáp. Biely čaj patrí do skupiny čajov, ktoré nevyžadujú panvicu, posúvanie alebo trasenie.

Proces výroby:

Čerstvý čajový list - vädnutie - sušenie (vzduch, slnečné svetlo, mechanické)

Chuť bieleho čaju:

Biely čaj má nielen jemnú a vyhľadávanú chuť, ale je tiež mimoriadne prospešný pre ľudské zdravie, pretože obsahuje účinné prírodné antioxidanty a jej pomoc sa môže použiť aj na zníženie hmotnosti.

Chuť bieleho čaju je „ľahšia“ ako zelené čaje. Jeho vylúhovanie je svetlo žlté. Jeho názov je odvodený z jemných strieborných bielych vlasov na neotvorených púčikoch čajovníka. Dávajú rastline belavý vzhľad. Infúzia bieleho čaju je jasná a vyniká v lahodnej chuti - odborníci to považujú za skutočnú pochúťku medzi čajom.

Čajové listy pochádzajú z mnohých odrôd čaju, najznámejšie sú:

1.Da bai (veľká biela)

2.Xiao Bai (malá biela)

3.Narcissus a Chaich - kríky

Obľúbené typy bieleho čaju:

  • Bai Mudan - Pai Mu Tan - Biela peony
  • Shou Mei - čaj dlhovekosti
  • Strieborná ihla - strieborné ihly
  • Biela opica - biela opica
  • Tai Mu Long Zhu - Dragon Pearls

Pozitívne účinky bieleho čaju:

  • Antioxidanty bránia predčasnému starnutiu
  • pomáha rozbiť obchody s tukmi
  • posilňuje obranu tela
  • Podporuje normálnu aktivitu obličiek
  • Udržiava normálny cholesterol v krvi
  • Má pozitívny vplyv na normálnu funkciu vysokého krvného tlaku
  • Pôsobí ako prevencia pred vytvorením Tartar a paradentózy
  • zrýchľuje metabolizmus
  • Zlomí stres
  • Biely čaj sa používa v rôznych kozmetických výrobkoch v starostlivosti o pokožku a vlasy

Viac o bielych čajoch.