Biely čaj
História
Biely čaj pochádza z Číny, jeho história siaha viac ako 1200 rokov späť do minulosti. Veľkej obľube sa tešil pre svoju vzácnosť a výnimočnú kvalitu najmä za vlády cisára huj-Congo z dynastie Song (960-1279 n.l.). Po dlhé stáročia bol považovaný iba za nápoj cisárov. V dôsledku tejto tradície si biely čaj dodnes udržiava povesť výnimočného nápoja.
Biely čaj predstavuje ten najjemnejší a najznamenitejšiu druh čaju. Predtým bol tak vzácny a výnimočný, že ho smeli popíjať len čínski cisári. Dnes jeho prednosti postupne objavuje aj západný svet a biely čaj pomaly dobieha v obľube čaje zelené. Príčinou je jednak jeho jemná, lahodná chuť a súčasne blahodarné účinky, ktoré má na náš organizmus.
Jedná sa o druh čaju, ktorý sa získava spracovaním prvých, ešte nerozvinutých čajových lístkov rastliny Camellia sinensis. Krehké lístočky sa môžu zbierať iba počas krátkeho obdobia v roku. Keď začne obdobie dažďov, čajové púčiky sa roztvoria do lístkov a prichádzajú o jemnú, sviežu a jedinečnú chuť bieleho čaju. Mladé čajové lístky majú hebké striebristo-biele chĺpky, podľa ktorých dostal biely čaj svoje meno.
Biely čaj nemá len jemnú a vyhľadávanou chuť, ale je tiež nesmierne prospešný ľudskému zdraviu, pretože obsahuje účinné prírodné antioxidanty a jeho pomoc sa uplatní aj pri redukcii hmotnosti.
Kultivácia a sber
Jeho pestovanie je veľmi náročné a špecifické. Krehké čajové lístočky sa zbierajú ručne vždy na začiatku vegetačného obdobia (koniec marca až začiatok apríla) a ich výbere sa venuje veľká pozornosť. K výrobe bieleho čaju slúži u niektorých druhov iba mladé púčiky čajovníka pokryté jemným páperím (napr. Yin Zhen), u iných púčiky a najmladší rozvinuté lístky (napr Bai Mu Dan).
Po zbere sa čajové lístky nijako nespracúvajú. Najskôr sa nechajú zvädnúť, potom sa sušia na slnku. Biely čaj sa nepraží ani neoxiduje, a preto si uchováva jemné zloženie a jedinečnú chuť. Nakoniec sa čajové lístky triedia podľa veľkosti.
Čajové lístky pochádzajú z množstva čajových odrôd, z ktorých najznámejšie sú Da Bai (Veľká biela), Xiao Bai (Malá biela), Narcissus a Chaicha kríky. Vzhľadom k rôznym štandardom zbieranie a triedenie sa biele čaju delia do niekoľkých kvalitatívnych stupňov.
Nálev z bieleho čaju je svetlý a vyniká lahodnou chuťou - znalci ho považujú za skutočnú delikatesu medzi čajmi.
Zoznáva sa hlavne v Číne, najmä v provincii Fujian, ale aj v Nepále, Thajsku, Taiwane, Srí Lanke a Indii.
Biely čaj nie je alebo oxidovaný, a preto si zachováva jemné zloženie a jedinečnú chuť. Nakoniec sú čajové listy triedené podľa veľkosti. Kvôli rôznym štandardom zhromažďovania a triedenia sa biele čajy rozdelia do niekoľkých kvalitatívnych etáp. Biely čaj patrí do skupiny čajov, ktoré nevyžadujú panvicu, posúvanie alebo trasenie.
Proces výroby:
Čerstvý čajový list - vädnutie - sušenie (vzduch, slnečné svetlo, mechanické)
Chuť bieleho čaju:
Biely čaj má nielen jemnú a vyhľadávanú chuť, ale je tiež mimoriadne prospešný pre ľudské zdravie, pretože obsahuje účinné prírodné antioxidanty a jej pomoc sa môže použiť aj na zníženie hmotnosti.
Chuť bieleho čaju je „ľahšia“ ako zelené čaje. Jeho vylúhovanie je svetlo žlté. Jeho názov je odvodený z jemných strieborných bielych vlasov na neotvorených púčikoch čajovníka. Dávajú rastline belavý vzhľad. Infúzia bieleho čaju je jasná a vyniká v lahodnej chuti - odborníci to považujú za skutočnú pochúťku medzi čajom.
Čajové listy pochádzajú z mnohých odrôd čaju, najznámejšie sú:
1.Da bai (veľká biela)
2.Xiao Bai (malá biela)
3.Narcissus a Chaich - kríky
Obľúbené typy bieleho čaju:
- Bai Mudan - Pai Mu Tan - Biela peony
- Shou Mei - čaj dlhovekosti
- Strieborná ihla - strieborné ihly
- Biela opica - biela opica
- Tai Mu Long Zhu - Dragon Pearls
Pozitívne účinky bieleho čaju:
- Antioxidanty bránia predčasnému starnutiu
- pomáha rozbiť obchody s tukmi
- posilňuje obranu tela
- Podporuje normálnu aktivitu obličiek
- Udržiava normálny cholesterol v krvi
- Má pozitívny vplyv na normálnu funkciu vysokého krvného tlaku
- Pôsobí ako prevencia pred vytvorením Tartar a paradentózy
- zrýchľuje metabolizmus
- Zlomí stres
- Biely čaj sa používa v rôznych kozmetických výrobkoch v starostlivosti o pokožku a vlasy