Ásámsky čaj

Oblasť pestovania

Dnes sa čajovník pestuje na oboch brehoch rieky Brahmaputra, najrozľahlejší oblasti produkujúce čierny čaj na svete. V roku 1993, približne po 155 rokoch, kedy do Londýna dorazili prvej debny s čajom, vyrobilo 2000 asámských plantáží rekordných 444 231,8 tony čaju, teda 53 percent z vtedy najvyššej ročnej úrody v Indii vystavujúci 835 552,7 tony.

Údolie Brahmaputra sa tiahne 193 km na východ od DARDŽELING a hraničí s Čínou, Barmou a Banngladéšem. Pestovatelia sa musia potýkať sa značne vysokými zrážkami od 2000 do 3000 mm ročne. Sú veľmi nerovnomerné a v období monzúnových dažďov môžu dosiahnuť až 255-300 mm denne. Táto "skleníková" kombinácia vlhkosti a tepla dáva vzniknúť jedným z najjemnejších druhov čaju na svete.

Čaje Assam

Prevažná časť ásámských čajov prichádza na svet od júla do septembra, kedy okolo tisícky zberačov pracuje osem hodín denne. Každý z nich otrhať takmer 50 000 fleš za deň. Lístky sa trhajú do ťažkých košov na chrbte, zaistených pásom okolo čela.

Aby vyhovel rastúci domácemu dopytu a udržal si stálu úroveň vývozu, sústredil sa asámsky priemysel v uplynulých rokoch na pestovanie a selekciu kvalitných klonov a osiva a na Biotechnický výskum zlepšenie vlastností rastlín. Aby sa vyriešil problém nedostatku pracovnej sily v sezóne, skúšalo sa v niektorých oblastiach využiť mechanzace.

Ortodoxná čaju a čaju vyrobené technológiou CTC sa prepravujú kamiónmi do najbližších aukčných siení v Guváhátí (špecializovaná hlavne na čaju pre domáci trh), Silgiri a Kalkate, kde sa konajú dražba čajov na export.

Celolistové čaje


Assam z prvého zberu

Tunajšie čajovníky začínajú vyháňať nové výhonky v marci a prvý zber prebieha osem až desať týždňov. Vyrobené čaju sa na rozdiel od Darjelingu zriedka predávajú do Európy a USA.

Assam z druhej úrody

Druhý zber začína v júni a prevažná časť výroby prebieha od júla do septembra. Veľké listy ásámského čajovníka, ktorých spodná strany pokrýva postriebrené páperie ,, poskytujú vysoko kvalitný čaj s vysokým podielom Tips. Výsledný nálev vyniká bohatou vôňou, čírou, tmavo červenú farbu, plným telom a silnú, zaguľatenou chuťou s nádychom sladu.

Zlomkové čaje

Tento typ čaju tvorí hlavnú časť miestnej produkcie. Bohatosť sladovej chuti a telo robí z assamských zmesí ideálny čaju k typickej anglickej raňajky pozostávajúce napríklad zo slaniny, šunky a údené ryby.

Zelený Assam

Na zelený čaj pripadá o málo viac ako 1 percento z celkovej produkcie čaju v Indii.